Novosti

Kronika

Vitez udružio tri županije

U Okučanima je održan Dan Grigora Viteza kome su prisustvovala školska djeca iz mjesta povezanih sa životom i radom velikog pjesnika

5d6tgooojopgod9p8hkpwby70hj

U Okučanima je 17. novembra održan Dan Grigora Viteza kome su prisustvovala školska djeca iz mjesta povezanih sa životom i radom velikog pjesnika. Događaj su zajednički organizirali općinski VSNM, Narodna knjižnica i Osnovna škola Okučani, uz pomoć sredstava Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije.

- Tim projektom su povezane škole i vijeća iz tri županije, odnosno s područja Okučana, Pakraca i Voćin, mjesta u kojima se Vitez rodio, školovao i radio – rekao je Siniša Martinović, predsjednik okučanskog VSNM-a. Dodao je da je u okviru tog projekta Vijeće školi doniralo 3000 kuna za nabavku knjiga.

U punoj kino sali oko 250 djece i njihovih roditelja pratilo je priredbu na kojoj su nastupili učenici iz Okučana, kao i mladi članovi KUD-a ‘Tkanica’. Značaj skupu dalo je prisustvo načelnika općine Ace Vidakovića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Igora Pavkovića, zamjenika gradonačelnice Pakraca i predsjednika gradskog VSNM-a Nikole Ivanovića, predsjednika VSNM-a Brodsko-posavske županije Dušana Nogića, pročelnice za kulturu te županije Anice Vukašinović, okučanskog paroha Dragana Antonića, kao i ravnateljica i nastavnog personala spomenute tri škole. Priredbu je pratila i likovna izložba okučanskih učenika. Poslije manifestacije, gosti, predstavnici škola, knjižnica i općine posjetili su grob Grigora Viteza u selu Kosovac gdje je i rođen te su zapalili svijeće.

Osim Martinovića, zadovoljstvo održanom manifestacijom za Novosti je izrazio i Nikola Ivanović.

- Svi učesnici i organizatori pokazali su veliko razumijevanje za očuvanje uspomene na Viteza čije su pjesme omiljene kod svih generacija djece - rekao je.

Interes djece za Viteza bio je vidljiv i u masovnom slanju radova na Festival dječje ilustracije u organizaciji Centralne biblioteke SKD-a Prosvjete koji je pokrenut ove godine. Djeca su trebala ilustrirati omiljeni lik ili scenu iz neke njegove pjesme.

Grigor Vitez rođen je 15. februara 1911. u selu Kosovac kod Okučana, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Novoj Gradišci. Krajem 1920-ih godina polazio je učiteljsku školu u Pakracu, a nakon službe u selu Slobodna Vlast pokraj Đakova, radio je u Voćinu. U partizanima je vodio učiteljske kurseve, a nakon rata je radio u Ministarstvu prosvjete u Zagrebu i kao urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1957. pokrenuo je knjižnicu Vjeverica, u okviru koje je objavljeno oko 500 naslova za djecu. Zbog bolesti je tokom 1960-ih bio prikovan za krevet, ali je i dalje stvarao. Umro je 23. novembra 1966. godine. Pisao je poeziju za djecu i odrasle, a najpoznatije njegove zbirke su ‘Sto vukova’, ‘Kad bi drveće hodalo’ i ‘Gdje priče rastu’. Prevodio je s ruskog, francuskog i slovenskog jezika, a njegove pjesme prevođene su na gotovo sve evropske jezike.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više