Novosti

Politika

Veći interes za Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju u Zagrebu nego lani

Nakon julskog upisnog roka, Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju u Zagrebu upisalo je 17 učenika, a očekuje se da će se upisati još nekoliko

Jxo21v95wjqes7zhglx06mjljdi

Direktor gimnazije Slobodan Lalić

Nakon julskog upisnog roka, Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju u Zagrebu upisalo je 17 učenika, a očekuje se da će se upisati još nekoliko, što znači da je interes za ovu gimnaziju veći nego lani, rekao je u izjavi za Novosti direktor gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

Lalić je naglasio da je od upisanih učenika sedam njih iz Zagreba, po dvoje iz Knina i Krnjaka te po jedan iz Rijeke, Križevaca, Gline, Petrinje, Križevaca, Rijeke i Bijelog Brda. Upisana je i jedna učenica, hrvatska državljanka, koja je školu završila u Novom Sadu, rekao je Lalić.

Naglasio je da očekuje upise još dvije učenice, jedna je završila školu u Novom Sadu, a druga u Prijedoru. - Kako su školu završile u inozemstvu, za njih važi posebna procedura upisa koju nisu mogle dovršiti tokom prvog upisnog roka. Također, očekujemo da se nekoliko učenika upiše i na upisnom roku koji počinje 20. avgusta, rekao je Lalić.

Osvrnuo se i na maturu koju je polagala upravo završena 11. generacija maturanata. Od 14 učenika, 12 ih je uspješno položilo maturu, dok ih je dvoje palo iz hrvatskog jezika i oni će ga moći polagati u narednom maturskom roku. Također je osmoro učenika upisalo fakultete prvog izbora, od Fakulteta političkih znanosti i Akademije likovne umjetnosti do Prehrambeno tehnološkog fakulteta i Tehničkog veleučilišta, što znači da ova gimnazija učenicima daje širok spektar znanja.

Treba spomenuti da je po pisanju medija (Jutarnji list) ovogodišnja generacija maturanata ostvarila dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8.800 učenika strukovnih škola i gimnazija od ukupno 34.638 učenika palo je hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na lanjskih 1.278 učenika s nedovoljnom ocjenom.

Samo 58 posto učenika strukovnih škola i 79 posto gimnazijalaca prošlo je ispit matematike na višoj razini znanja (A) znanja, dok je nižu razinu matematike (B) prošlo je 79 gimnazijalaca i 71 posto učenika strukovnih škola.

Konačni i objedinjeni rezultati bit će objavljeni 15. jula, a učenici imaju pravo žalbe na ocjene.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više