Novosti

Politika

Važna suradnja antifašista sa srpskim vijećima

Na izbornoj Skupštini antifašista Pakraca i Lipika izabrano rukovodstvo i pohvaljena suradnja sa Srpskim narodnim vijećem

Mur07sc30c0352jhrqiyu9rn6z1

S izborne Skupštine UABA Pakrac-Lipik

U Pakracu je u subotu, 23. maja, održana izborna Skupština Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac-Lipik na kojoj je izabrano novo/staro rukovodstvo: predsjednica je Mirjana Bilopavlović, a zamjenici Darko Derenj i Boško Erceg. Okupljene je u ime grada Pakraca i Srpskog narodnog vijeća, ali i kao član udruge, pozdravio Nikola Ivanović.

- Kao i svake godina naša UABA ima više prioriteta: obilježavanja datuma vezanih uz NOB, komemoracije, organizacija radnih akcija u smislu održavanja spomenika i prostora oko njih, suradnju s drugim udrugama antifašista, ali i svima koji u tom smislu imaju srodne programe, a to su Documenta, Centar za mirovne studije i udruga civilnih stradalnika rata. Moram naglasiti da je u zadnjih pet-šest godina jako dobra suradnja ostvarena s Vijećem srpske nacionalne manjine (VSNM) Požeško slavonske županije, te gradskim VSNM-ima u Pakracu i Lipiku, kao i sa Srpskim narodnim vijećem - rekla je za Novosti Mirjana Bilopavlović.

Naglasila je da je sjednica trebala biti održana prije mjesec dana, ali da je to bilo neizvedivo zbog protivepidemijskih mjera. Ipak, i u tim okolnostima UABA je kao i ranijih godina obilježila i Dan pobjede na mjestu nekadašnje partizanske bolnice na Begovači.

- Sad se pripremamo za obilježavanje Dana antifašističke borbe 22. juna. Tom ćemo prilikom položiti vijenac na spomenik Ranjenom borcu u Pakracu, kao i spomen obilježjima u Kusonjama. Kasnije ćemo obilježiti i ‘krvavi avgust‘, odnosno komemorirati žrtve ustaških pokolja, među kojima su bile i brojne izbjeglice s Kozare, počevši od Japaga do Sloboštine 16. avgusta. Ujesen ćemo komemorirati žrtve u Kukunjevcu, a sve ovo vrijeme organizirat ćemo radne akcije - rekla je Bilopavlović, dodajući da će krajem juna učestvovati na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovno, koju organiziraju SNV i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više