Novosti

Društvo

Упитнa будућнoст

Нoви-стaри прeдсjeдник кaрлoвaчкoг пoдoдбoрa СKД-a Прoсвjeтa Mилaн Лaпчић aпeлирa нa млaдe дa им сe придружe jeр у прoтивнoм будућнoст пoдoдбoрa je упитнa

Large informator  skup%c5%a1tina karlova%c4%8dke  %c4%87irilica

Sudionici izborne skupštine

Milan Lapčić, dosadašnji predsjednik karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, izabran je na novi mandat od četiri godine. Lapčiću je to treći mandat na funkciji predsjednika.

Karlovački pododbor ima 67 članova sa plaćenom članarinom za 2024. godinu, a skupštini je prisustvovalo njih 37. U sklopu pododbora djeluju Književno-informativna, Likovna i Etno sekcija.

Lapčić je pobrojao sve aktivnosti u prošloj godini: sudjelovanje u obilježavanju značajnih datuma, promocije knjiga, tribine, sudjelovanje u etno i kulturnim događajima, izradu ručnih radova, sudjelovanje na likovnim izložbama i likovnim kolonijama. Naglasio je dobru saradnju s Udruženjem antifašista i srpskim manjinskim vijećima.

- Apeliram da probamo nagovoriti članove iz naše etničke zajednice kao i iz drugih zajednica mlađe dobi da nam se pridruže i učlane jer u protivnom, s obzirom na prosjek godina sadašnjeg članstva, budućnost našeg pododbora će biti upitna - rekao je novi-stari predsjednik.

Pored planiranih standardnih aktivnosti za naredno razdoblje istaknute su izložbe slika pokojnog akademskog slikara Đorđa Petrovića u Zagrebu i Karlovcu i pokretanje Memorijala Đorđa Petrovića kao nove kulturne manifestacije.

U 28 godina dosadašnjeg rada karlovačkog pododbora nagrađeno je četvero njegovih članova: Đorđe Petrović nagradom Sava Mrkalj SKD-a Prosvjeta, Vladimir Funduk nagradom Nikola Tesla SNV-a te Tatjana Vujičić i Milan Lapčić Zlatnim značkom Prosvjete.

Srpski manjinski dožupan Dejan Mihajlović istakavši važnost postojanja pododbora bez obzira na nedostatak mladih i mlađih članova. Istovremeno je indirektno kritikovao karlovačke Srbe kojih prema posljednjem popisu stanovništva ima oko četiri hiljade, a na zadnjim parlamentarnim izborima tek je njih 95 glasalo na rozom - manjinskom listiću za predstavnike srpske zajednice u RH.

Prošle godine pododbor je raspolagao sa nešto više od 8.600. eura, utrošeno je nešto manje od 7.700. eura tako da je na računu pododbora ostalo 940 eura.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više