Novosti

Politika

U Zagrebu uništen još jedan SNV-ov plakat

Na ćirilični plakat s imenom Kolinde Grabar Kitarović i njenim sloganom nepoznati počinitelj nacrtao je vješala i ime predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Plakati SNV-a uništeni su i u Splitu i Rijeci

Na Slavonskoj aveniji, na zagrebačkom Žitnjaku, uništen je još jedan ćirilični plakat Srpskog narodnog vijeća. Na plakatu s imenom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i sloganom 'Predsjednica. Jer Hrvatska zna!' napisanima na ćirilici, nepoznati počinitelj dodao je prezime Milorada Pupovca i crtež vješala, što je još jedan otvoreni poziv na linč i prijetnja ubojstvom predsjednika SDSS-a

Iz Splita je u subotu, 7. decembra stigla fotografija uništenog ćiriličnog plakata na kojem se nalazilo ime Miroslava Škore i njegov slogan 'Sad il’ nikada'. Nepoznati počinitelji prvo su bijelom bojom okrečili cijeli plakat, a zatim su ostavili poruke sadržaja 'Milorade, neka, neka, ustaški te logor čeka', 'Povampirene ustaše', 'Ubi Srbina’. Na susjednom plakatu, koji nije SNV-ov, napisali su 'Maxovi mesari', 'Samo krvi četnika iz Knina', 'Srbe na vrbe' i 'Jebemo vam majku srpsku'. U Rijeci je, pak, prebrisan sav sadržaj napisan na ćirilici.

Isti mrzilački sadržaj, kao ovaj s plakata Kolinde Grabar Kitarović na Žitanjaku, i reklo bi se – isti potpis, zadnjih nekoliko dana kruži glavnim gradom. Nakon što se u Slovenskoj ulici u prošlu srijedu pojavio isti grafit, s vješalima i prezimenom čelnika SDSS-a, svega jedan poslije ista poruka je prošetala prema zapadu, u ulicu Josipa Hanuša 4.

Ni petak, 6. decembar nije prošao bez dojave da je viđena nova poruka govora mržnje i prijetnje smrću. Na zagrebačkom Črnomercu, u Krčelićevoj ulici, osvanuo je novi grafit vješala koji je bio upućen članovima SDSS-a.

Grafite ostavljene u Zagrebu u petak je osudio Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 'Sinoć sam u telefonskom razgovoru s kolegom Miloradom Pupovcem najoštrije osudio najnovije prijetnje upućene njemu kao političkom prvaku Srba u Hrvatskoj te mu pružio punu podršku i iskazao solidarnost. Uvijek moramo biti na strani pravde i humanosti', napisao je Žigmanov na Twitteru.

SNV je u četvrtak, 5. decembra pokrenuo treću, zadnju fazu kampanje s ciljem skidanja stigme s ćirilice i srpskog jezika. Na jumbo plakatima su napisana imena njihova imena uz slogane. 'Kako smo i najavili, kampanja odgovara na aktualni društveni trenutak, a to su trenutno predsjednički izbori. Nastojimo promovirati ćirilicu kao ravnopravno pismo i Srbe kao ravnopravne građane Republike Hrvatske', kazao je tom prilikom predsjednik SNV-a Boris Milošević, objašnjavajući da žele privući pažnju javnosti na položaj ćirilice u društvu korištenjem slogana kandidata. 'Kakve god reakcije bile, one će biti pokazatelj zrelosti našeg društva na priznavanja razlika, posebno na priznavanje pisma koje je povijesno, historijsko, pismo i hrvatskog naroda. Kakve god te reakcije mogle biti, one će biti korisne', komentirao je predsjednik SDSS-a Pupovac.

U trenutku pisanja ove vijesti, dobili smo informaciju da je uništen još jedan plakat u Zagrebu, u kvartu Knežija. Riječ je o ćiriličnom plakatu Miroslava Škore.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više