Novosti

Kronika

U pravim rukama

Slava VSNM-a Vukovarsko-sremske županije: Povelje i plakete su dodeljene Vlajku Brkiću, Slobodanu Landupu i Jeleni Begović

Large 4

Brkić, Mikerević, Landup i Jelena Begović

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležilo je 26. februara svoju krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Skromna proslava ove godine je održana u Markušici čiji su se predstavnici i domaćini, načelnik Tihomir Kolarević i predsednik Opštinskog veća Dragoslav Zorić, prihvatili kumstva. Predsednik VSNM-a Svetislav Mikerević osvrnuo se na aktivnosti realizovane u prošloj godini.

- Veće u svom sastavu ima 25 većnika koji su izabrani neposredno na izborima. Mi smo ujedno koordinacija 12 opštinskih i 3 gradska srpska manjinska Veća na području Vukovarsko-sremske županije - ističe Mikerević. Od prošlogodišnjih aktivnosti izdvojio je projekte "Deca, pesnici roda svoga" i "Dečju olimpijadu", posetu sunarodnicima na Baniji i aktivnosti na izradi prekograničnog projekta sa manjinskim zajednicama u Srbiji "Dunav nas spaja".

Na prigodnoj svečanosti dodeljena su godišnja priznanja Veća. Povelja za ukupan profesionalni i društveni rad od značaja za srpsku zajednicu uručena je Slobodanu Landupu iz Borova, profesoru istorije i geografije u penziji. Landup koji je rođen 1941. godine u Striježevici kod Požege, od 1972. godine živi u Borovu. Bio je direktor osnovne škole u Borovu, sekretar SIZ-a za odgoj i obrazovanje bivše opštine Vukovar, predsednik Komiteta za društvene delatnosti te ponovo direktor borovske škole od 1999. do penzionisanja 2006. godine. Dao je veliki doprinos razvoju sporta, osnivajući košarkaški i karate klub, a posle rata i šahovski klub. Takođe je bio osnivač i predsednik antifašističkih organizacija u Borovu i Vukovarsko-sremskoj županiji.

- Puno mi znači priznanje mog naroda da sam nešto u svojoj životnoj karijeri i uradio, pre svega u sportu i radu s mladima, ali i u školstvu, jer sam za deset godina dok sam bio sekretar SIZ-a, uspeo da sagradim i obnovim 19 škola u selima bivše opštine Vukovar. Zbog toga sam bio i "nagrađen" tako što sam 1991. godine suspendovan s posla. Najviše sam ponosan na svoj prosvetni rad. Kad bih se opet rodio, ponovo bih bio prosvetni radnik - priča Landup.

Dobitnik plakete je 88-godišnji Vlajko Brkić iz Bobote. Ona mu je dodeljena za izuzetna postignuća, doprinos i zalaganje u oblasti kulture i negovanje antifašističkih vrednosti. Brkić je do penzionisanja radio kao matičar u Boboti, ali je bio društveno angažovan u mnogim organizacijama, među ostalim, u udruženju penzionera i antifašista.

- Ja sam rođen u Boboti i moji roditelji, čak i djedovi i pradjedovi su rođeni u Boboti, tako da sam nastojao da se kroz svoj rad odužim i napravim nešto za svoje selo koje je napaćeno u Drugom svetskom ratu i dalo mnoge žrtve - kaže Brkić.

Ove godine, Veće je odlučilo da nagradi i mlade. Za angažovanje u oblasti sporta pohvalnicu i poklon-bon od hiljadu kuna dobila je 17-godišnja Jelena Begović iz Vukovara koja se bavi kineskom borilačkom veštinom tai-či-čuan i priprema se za evropsko takmičenje u Bugarskoj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više