Novosti

Politika

U Njemačkoj se novinari tretiraju poput liječnika, a u Hrvatskoj se otpuštaju

Sindikat novinara Hrvatske upozorava da je novi krug osiromašenja novinara pred vratima te da su počela otpuštanja honoraraca i drastično smanjivanje radnih prava, dok ih je s druge strane Nјemačka stavila na listu ‘sistemski relevantnih zanimanja’, ravnopravno s policajcima i medicinarima

Dyiihh7k8gqbnm3af6j4d835eun

Maja Sever (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Svjesna važnosti uloge medija u kriznoj situaciji izazvanoj koronavirusom, Nјemačka je ovih dana radnike i radnice u medijima stavila na listu ‘sistemski relevantnih zanimanja’ – ravnopravno s policajcima, vatrogascima i medicinarima. Za to vrijeme u Hrvatskoj su počela otpuštanja honorarnih suradnika i drastično smanjivanje radnih prava i primanja medijskih djelatnika.

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo stoga su ponovo uputili apel Vladi da uvaži predložene mjere za ublažavanje posljedica krize u medijskom sektoru nastale pandemijom koronavirusa.

‘Novinari su danas ti koji građane obavještavaju o situaciji s pandemijom koronavirusa, o mjerama zaštite, uputama Civilnog stožera i zaslužni su za to da građani razlikuju točne informacije od lažnih vijesti. Uza sve to, naš je posao da informiramo javnost i o svim ostalim događajima, da hodamo po gradu opasnom po život, da stojimo na presicama bez zaštitne opreme. Ako novinari ne mogu raditi svoj posao, ako dobiju otkaz, ako nemaju od čega živjeti, javnost će biti uskraćena za važne informacije’, navodi se u priopćenju Sindikata novinara Hrvatske.

SNH je, u saopćenju kojeg potpisuje predsjednica Maja Sever, podsjetio na krizu iz 2008. koja je dovela do trajnog gubitka radnih mjesta u novinarstvu i kada su osjetno smanjeni prihodi polovici novinara u Hrvatskoj, onima koji su imali sreće zadržati posao u struci ili pronaći novi. Iz Sindikata upozoravaju da je novi krug osiromašenja novinara, gašenja radnih mjesta, rezanja materijalnih prava i općenitog smanjivanja vrijednosti rada u medijima – pred vratima.

SNH i HND od Ministarstva kulture zatražili su mjere za novinare i medije: prije svega da se uz financijske olakšice ili odgode poduzetnicima i nakladnicima, čvrsto vežu osigurači koji će jamčiti očuvanje radnih mjesta, odnosno koji će jamčiti da neće biti otpuštanja stalno zaposlenih u medijima, kao ni otkazivanja suradnje vanjskim suradnicima, odnosno freelancerima, ili smanjenja plaća stalno zaposlenima, kao i drugih prava iz radnog odnosa.

‘Takva jamstva u predloženim mjerama, međutim, ne vidimo. U akcijskim mjerama nisu predviđene ni olakšice za slobodne novinare na način da ih se porezno dodatno rastereti, niti je uvažen prijedlog o mogućnosti naknade za bolovanje honorarnim suradnicima u slučaju zaraze koronavirusom’, navode iz HND-a i SNH-a.

Također upozoravaju na povećanu izloženost reportera mogućnosti zaraze koronavirusom i zbog toga traže od Vlade RH da se za sve novinare, fotoreportere, snimatelјe i tehničare na zadacima osiguraju zaštitna sredstva i brza testiranja na prisutnost koronavirusa.

Detaljnije o zahtjevima HND-a i SNH-a pročitajte ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više