Novosti

Politika

Sud protiv Amazona

Žalbeni sud u Francuskoj naredio je Amazonu, vodećem divu internetske trgovine, da prestane dostavljati robu koja nije nužna tijekom krize uzrokovane koronavirusom, i to kako bi se zaštitilo radnike

Bibixs2lk9tw8jze6ifsz8yfnkh

(foto Kevin Mohatt/Reuters/PIXSELL)

Žalbeni sud u Francuskoj naredio je Amazonu, vodećem divu internetske trgovine, da prestane dostavljati robu koja nije nužna tijekom krize uzrokovane koronavirusom, i to kako bi se zaštitilo radnike. Time je ovaj sud podržao odluku nižeg suda od 16. travnja, temeljenu na tužbi sindikata, nakon koje je Amazon privremeno zatvorio svojih šest skladišta u Francuskoj, a 10.000 radnika poslao na plaćeni dopust. Prema odluci, kompaniji je dozvoljeno dostavljati samo nužne proizvode sve dok u suradnji sa sindikatima ne provede procjenu rizika svojih radnih prostora. Ti proizvodi uključuju hranu i piće, hranu za kućne ljubimce, elektroniku i uredske materijale, zdravstvene proizvode i proizvode za njegu. Iako sud nije donio odluku o zatvaranju skladišta u Francuskoj, Amazon se odlučio na taj potez jer mu za svaki dan tijekom kojeg nisu poštovane sigurnosne mjere prijeti kazna od milijun eura. Zaposlenici su poslani kući, a mušterije su obaviještene da će im proizvodi biti dostavljeni iz skladišta u Njemačkoj, Belgiji i drugih europskih zemalja.

Sud u Versaillesu je podržao i zahtjev sindikata da se mora uzeti u obzir mentalno zdravlje zaposlenika koji strahuju da će se zaraziti na poslu te imaju neke druge poteškoće uzrokovane krizom. ‘Odluka suda otvorila je pitanje kako stvoriti ravnotežu između dva principa – zdravstvene zaštite i sigurnosti radnika i nastojanja da se nastavi poslovanje i zadrže radna mjesta’, rekao je Lionel Vuidard, odvjetnik specijaliziran za radno pravo, i dodao kako se Amazon prilikom uvođenja zaštitnih mjera nije savjetovao s predstavnicima sindikata iako je to u Francuskoj propisano zakonom.

Ovog mjeseca cijena dionica Amazona u jednom trenutku je porasla za 5,3 posto, a poslovanje se povećalo na razine koje inače bilježe tijekom blagdana. Glavni direktor kompanije Jeff Bezos, koji je od 2017. najbogatija osoba na svijetu, uvećao je svoje bogatstvo za dodatnih 24 milijarde dolara tijekom pandemije koronavirusa. Otkako je počela kriza u SAD-u, Bezos je prodao dio svojih dionica i sada ima 11 posto udjela u kompaniji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više