Novosti

Politika

Stupanje na dužnosti

Netom što je započeo svoju prvu reprezentativnu akciju, oktroirani nogometni izbornik Ante Čačić stao se baviti onime što je ionako bilo posve izvjesno: domoljubnim kičem i vrijeđanjem onih koji ne shvaćaju vizionarstvo Hrvatskog nogometnog saveza

Xh7uq84iark1dhhxlom694gvkre

Ante Čačić (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Netom što je započeo svoju prvu reprezentativnu akciju, oktroirani nogometni izbornik Ante Čačić stao se baviti onime što je ionako bilo posve izvjesno: domoljubnim kičem i vrijeđanjem onih koji ne shvaćaju vizionarstvo Hrvatskog nogometnog saveza. Dakle upravo fundamentalnim vještinama svakog sportskog trenera. Marionetski izbornik predsjednika HNS-a Davora Šukera, koji je pak lutak na koncu Zdravka Mamića u specifično poltronskoj hijerarhiji koja seže sve do lokalnih nogometnih saveza, dao je zaista antologijsku izjavu nakon okupljanja nogometaša u Zagrebu. Čačić je iste naumio ‘relaksirati’ te ih ‘dovesti u stanje veselja i radosti’. Njegov je zadatak, tvrdi ovaj nogometno-hadezeovski Batman, ‘da ih zaogrne plaštem kroz koji neće prolaziti negativna energija koja se u zadnje vrijeme emitira prema hrvatskom nogometu’.

Kako će to Čačić učiniti postalo je razvidno već na prvom treningu. Podršku reprezentativcima pružili su posebno dopremljeni osnovnoškolci, jedini kojima se ne može zamjeriti da još nisu uvidjeli mafijašku esenciju domaće nogometne organizacije. No još važniji, štoviše avangardni zahvat u nogometnoj metodologiji, bilo je puštanje domoljubnih pjesama u vrijeme treninga. S obzirom na to da je na terenu bio i novopečeni izbornikov ‘asistent za motivaciju’, diljem svijeta proslavljen kao amaterski pjevač Thompsonovih hitova i protagonist ustaških pokliča Josip Joe Šimunić, jasno je da u reprezentaciji neće biti trte-mrte glede nedomoljubnih devijacija.

Novi izbornik ujedno je iskoristio prigodu okupljanja igrača, koji većinu navijača uopće više ne zanimaju, kako bi kritičare HNS-a iznimno sofisticirano nazvao ‘trovačima atmosfere’ i ‘gospodarima kaosa’. Onima koji su se izjasnili za bojkot reprezentacije dokle god ista bude poligon za iživljavanje Zdravka Mamića, Čačić je lakonski poručio ‘neka bojkotiraju i dalje uživaju u svom svijetu’.

Na taj način plastično je dočarao ne samo da je neodgojen, već i da službovanje Zdravku Mamiću obvezatno mora uključivati što veću količinu uvreda i bezobrazluka. Javnost ozbiljno zdvaja koje će još nadritrenerske vještine rabiti Ante Čačić. Kladionice nude razne solucije: a) čitanje ulomaka iz ‘Ognjišta’reprezentativcima prije spavanja u izvedbi Anje Šovagović Despot (koeficijent 1,7); b) radionice iz povijesti pod ravnanjem Josipa Jurčevića (3,3); c) nastavu iz odnosa s medijima koju bi držao Miljenko Manjkas (4,6.).

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više