Novosti

Kronika

Српски кoнзул у Бaрилoвићу

Прeдстaвник Рeпубликe Србиje oбилaзи крajeвe сa српским стaнoвништвoм: Гoрaн Пeтрoвић пoсjeтиo je oпћину Бaрилoвић тe мjeстa Гoрњи, Срeдњи, Дoњи Пoлoj и Пeрjaсицу

8u2sgenoobq1k1ss171gldbw45s

Nakon što smo ekipirali konzulate u Vukovaru i Rijeci te zagrebačku ambasadu, krenuli smo u obilaske krajeva i zajednica širom Hrvatske u kojima žive Srbi - izjavio je generalni konzul u riječkom konzulatu Republike Srbije Goran Petrović koji je sa konzulom Vladimirom Marjanovićem ovih dana posjetio općinu Barilović te mjesta Gornji, Srednji, Donji Poloj i Perjasicu. Obišao je polojsku i perjasičku crkvu koje su inače zaštićeni spomenici kulture i u procesu obnove.

- Obišli smo takođe Vrbovsko, Vojnić, Ogulin, Plaški, Drežnicu, Jasenak i još neka manja mesta gde razgovaramo sa predstavnicima lokalne samouprave, kao i svih organizacija srpskog naroda, Prosvjete, Privrednika, većnicima, sportskim društvima. Upoznajemo se sa problemima koje imaju pripadnici zajednice, a radi se uglavnom o komunalnim problemima i infrastrukturi. Primamo primedbe i nastojimo te probleme rešiti, da li putem tela u RH ili preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije - rekao je generalni konzul.

Ima pozitivna iskustva u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave na području koje pokriva, a to su Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska i Karlovačka županija. Ističe da potrebe treba staviti u pravi kontekst i financijske mogućnosti. Srbija pomaže koliko može, u knjigama, udžbenicima, učilima, narodnim nošnjama i sličnom. Petrović se nada da će ta pomoć iz biti sve veća. Savjetovao je da se institucije pripreme i učestvuju na raznim konkursima koje raspisuje Srbija.

- Bilo mi je drago čuti da ovde osim komunalnih nema drugih, posebno međunacionalnih problema. Jedino mi je žao što je ovde malo Srba pa nema ni kulturno-umetničkih društava i sportskih klubova - konstatirao je konzul Petrović.

Sastanku su prisustvovali predsjednici triju ‘srpskih’ mjesnih odbora u općini Barilović kao i nekoliko članova tamošnjeg manjinskog općinskog vijeća. Kao glavni problem istaknuli su probleme komunalne infrastrukture, posebno struje i neasfaltiranih cesta, ali i nedostatak ljudi, jer je od popisa 2011. umro dobar dio starijih povratnika, mladi su otišli u inostranstvo, a djece nažalost nema.

Slično su govorili Stjepan Maričković iz mjesnog odbora Kosijersko selo, Mile Ćorić iz Koranskog brijega, Dušan Žiža iz Perjasice, Zdravko Kosijer, član VSNM-a Barilovića, Milovan Karamarković, Branko Kukulj i predsjednik Vijeća Milosav Kuljanin.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više