Novosti

Društvo

Рeгиoнaлнa кoнфeрeнциja

Koнфeрeнциja српских нaциoнaлних oргaнизaциja из зeмaљa рeгиoнa oдржaнa je у Пoдгoрици и Скaдру, a нa њoj су присуствoвaли српски прeдстaвници сa истoкa Хрвaтскe

Large informator  regionalna

Delegacija iz Hrvatske (foto Srđan Kolar)

Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona održana je od 20. do 23. aprila u Podgorici, u Crnoj Gori te u Skadru u susednoj Albaniji, a na njoj su, već tradicionalno prisustvovali srpski predstavnici sa istoka Hrvatske.

U radu Konferencije učestvovali su predsednik ZVO-a Dejan Drakulić, zamenik gradonačelnika Grada Vukovara iz reda srpske zajednice Srđan Kolar, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Svetislav Mikerević i direktor Ustanove u kulturi Srpskog doma Nebojša Vidović. Bila je to 18. po redu konferencija, koja svake godine povezuje srpsku zajednicu iz zemalja regiona.

- Na konferenciji se govorilo o položaju srpskog naroda u zemljama regiona u periodu između dve konferencije, ali isto tako, predlagale su se aktivnosti, sa posebnim osvrtom na angažovanje mlađih uzrasnih kategorija na očuvanju nacionalne kulture i tradicije - istakli su učesnici iz Hrvatske.

Predstavnici iz zemalja regiona u tri dana Konferencije, imali su organizovane i posete brojnim institucijama i ustanovama. Između ostalih aktivnosti, u Srpskoj kući u Podgorici prisustvovali su otvaranju izložbe dokumenata pod nazivom "Tako su govorili naši preci", obišli grad Skadar i njegove znamenitosti, posetili hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i manastir Ostrog. Usvojena je izjava kojom se daje "bezrezervna podrška institucijama Republike Srbije i Republike Srpske u naporima za očuvanje mira, državne stabilnosti i jedinstva srpskog naroda".

Učesnici konferencije bili su predstavnici srpskih organizacija iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, te već spomenuti predstavnici srpskog naroda iz Republike Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više