Novosti

Kultura

Ratko Teofilović: Muzika je univerzalni pojam

Deo programa činiće pesme sa albuma "Element", ali ćemo otpevati i veliki broj pesama za koje verujemo da publika nije imala priliku da ih čuje. U programu će se sigurno naći i nekoliko njih sa Jadrana, poručuje Ratko Teofilović uoči zagrebačkog koncerta 27. juna u Močvari

Large teofilovici julio frangen

Braća Teofilovići (foto Julio Frangen)

Za nekoliko dana u Zagrebu će biti održan još jedan koncert braće Teofilović, što znači da je zagrebačka publika u manje od godinu dana imala više prilika da se sretne s ovim istaknutim muzičarima koji njeguju specifične obrade starih narodnih pjesama. Prošle jeseni nastupili su u okviru Dana srpske kulture, a krajem februara održali su promociju novog albuma "Element" u Močvari i gostovali u emisiji "Nedjeljom u 2", što im je donijelo dodatnu medijsku pažnju. Razgovaramo s Ratkom Teofilovićem, koji s bratom Radišom čini ovaj jedinstveni duo.

Da li ste u međuvremenu nastupili još negdje u Hrvatskoj, na prostorima bivše Jugoslavije i šire, u Evropi, i kakav ste prijem imali?

U međuvremenu smo imali nekoliko zapaženih koncerata, najpre u Malom Lošinju u Muzeju Apoksiomena u sklopu Lošinjskih dana bioetike koje je organizovalo Hrvatsko filozofsko društvo, potom dva koncerta u Poljskoj – u gradu Pšemislu i u malom mestu Cisna u Potkarpatskoj oblasti. Početkom juna imali smo i zapažen koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu u okviru kongresa pod nazivom "Beyond Europe Sarajevo".

Za vrijeme promocije u Močvari album "Element" bio je među deset najprodavanijih albuma Croatia Recordsa. Kako se od tada prodaje u Hrvatskoj i regionu?

U ovom trenutku nemamo tačne izveštaje, ali mislim da ćemo nakon koncerata i dalje održati visok nivo prodaje i interesovanja za naš album koji je zamišljen kao presek našeg tridesetogodišnjeg rada. Uz pesme koje su obeležile naš rad nalazi se i više novih. Osim onih iz centralne i južne Srbije, Kosova i Makedonije, na albumu se nalaze pesme čak i iz Dalmacije.

U ponedjeljak, 27. juna uvečer održat ćete koncert u velikom dvorištu Močvare i Pogona Jedinstvo. Koje će pjesme iz vaše dugogodišnje pjevačke karijere činiti osnovu koncerta i računate li na veliku posjetu publike?

Deo programa činiće pesme sa albuma "Element", ali ćemo otpevati i veliki broj pesama za koje verujemo da publika nije imala priliku da ih čuje. U programu će se sigurno naći i nekoliko pesama sa Jadrana, koje su takođe deo našeg repertoara. Obećavamo mnogo muzičkih iznenađenja, očekujemo lepu posetu i ovom prilikom pozivam publiku da dođe na koncert i čuje nas dvojicu u a cappella izdanju, što je upravo način našeg muzičkog izražaja po kojem smo prepoznatljivi od samog početka karijere.

S obzirom na vaša i iskustva brojnih drugih pjevača i bendova svih muzičkih žanrova iz Srbije i drugih zemalja regiona koji su ovdje imali koncerte od kulturnog otopljavanja početkom 2000-ih, koliko je Močvara kao mjesto gdje su se oni održavali važna za taj segment kulturne razmjene?

Močvara svakako zauzima jedno od važnih mesta kulturne razmene zbog gostovanja umetnika iz regiona i šire, a posebnost tog kluba jeste i otvorenost za raznovrsne programske sadržaje.

Kakvi su vaši koncertni planovi za ovo ljeto i hoćete li opet nastupati u Hrvatskoj?

Ovog leta očekuje nas više koncerata, prvo na velikom muzičkom festivalu u Rudolfstadtu u Nemačkoj koji se održava od 7. do 11. jula. Zatim 15. jula nastupamo u Kastvu, 24. jula na Etno jazz festivalu u Karlovcu, krajem meseca u Stocu na književnim susretima, a u avgustu smo ponovo u Hrvatskoj – 25. u Klovićevim dvorima u Zagrebu i potom 27. u Splitu.

Planirate li u dogledno vrijeme koncerte po Srbiji. Zapravo, kakvi su vaši planovi i očekivanja za jesen i zimu?

Trenutno smo u organizaciji i pripremama za letnje nastupe, ali takođe nas očekuju koncerti, najpre u Pančevu i Čačku, a za jesen se planira veliki koncert u Beogradu i koncertna promocija albuma "Element".

Kako uspijevate da, osim na ovim prostorima, budete slušani i u nizu zemalja koje njeguju različite muzičke tradicije?

Muzika nije geografski, već univerzalni pojam. Kako su emocije koje se javljaju slušanjem pesama univerzalne, tako i oni koji slušaju muziku iz nekog drugog kraja Evrope, pa čak i sveta, na nekom njima nepoznatom jeziku, osećaju neku novu unutrašnju dimenziju, pa onda i suštinu pesme. Generalno, nastojimo dati novi miris i ton starim pesmama.

 

Kako na koncert u Močvaru?

Karte za koncert mogu se kupiti u dućanima Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Ul. Hrvatske bratske zajednice 4) i ostalim prodajnim mjestima Entria (entrio.hr/outlets). Online se mogu kupiti na platformama Core Event i Entrio

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više