Novosti

Rabljena sedmica

Zatvor i kazna

Gotovo sav društveno-politički život Republike Hrvatske vrti se oko zatvorskih rešetki: Dragan Kovačević ušao, Josipa Rimac izašla, Tomislav Horvatinčić izbjegava

Drn1vxpp02x590naa0pjszekx2d

Iza rešetaka je napisala knjigu – Josipa Rimac (foto Borna Filić/PIXSELL)

Derbi

Nastavlja se derbi Milanović-Plenković: počelo je kad je predsjednika jako iznerviralo saznanje da je društvo Dragana Kovačevića, bivšeg direktora Janafa, u kojem je bio, uhodila policija bez njegova znanja, ne znamo kad će se i kako završiti, a u ovoj epizodi opažamo premijerovo ustrajno odbijanje razgovora s predsjednikom. Na stranu Milanovićeva zlovolja, njegovo pitanje – zašto policija nije reagirala lani u studenome, kad je Kovačević primao 1,9 milijuna kuna mita od Kreše Peteka – sasvim je logično i legitimno. Kasnije je, karakteristično, nastavio pričati kojekako o koječemu, no već sama sumnja da se tajmingom hapšenja nekom pogodovalo, ali i spominjanjem trojice ministara – Aladrović, Butković, Ćorić – koji su također pohodili Kovačevićevo skrovište, uspio je isprovocirati Plenkovića. I sada iznervirani Milanović poziva uvrijeđenog Plenkovića na razgovor, jer ‘imamo ozbiljan problem, imamo krdo skandala’. I dobiva odbijenice. Plenković, kaže, s Milanovićem može pričati samo o imenovanju veleposlanika, što se Milanoviću ne dopada, pa je spomenuo mogućnost da predsjedniku Sabora predloži imenovanje predsjednika Vrhovnoga suda iako sadašnjem Đuri Sessi mandat završava tek polovicom srpnja iduće godine. Dakle, prerano je za to, ali moglo bi natjerati Plenkovića na razgovor, jer se oko vrhovnog suca moraju usuglasiti. Uhićeni direktor javnog poduzeća, ilegalni klub s predsjednikom i ministrima, mito, čudni postupci policije… sve upućuje na stari i više puta napisani zaključak da vlast koju imamo nije kadra izgraditi ozbiljne institucije, ali i da novu nemamo na vidiku. Ne zbog kvalitete sadašnje, nego zbog nekvalitete opozicije.

Izlazak

Nakon četiri mjeseca, u utorak oko 17.15 Josipa Rimac napustila je istražni zatvor u Remetincu. ‘Svih ovih 124 dana bilo mi je najvažnije zagrliti svoje dijete. Postupak više nije tajan, ali dok istraga traje ne mogu komentirati ništa vezano za nju. Još ćemo se sretati i onda ćete znati više detalja. Ja sam najviše detalja doznala upravo od vas’, rekla je Rimac. Okupljenim novinarima povjerila je i da je iza rešetaka napisala knjigu ‘Mati i ćaća pet kćeri’ posvećenu majci Kati koja je preminula prije pet mjeseci od koronavirusa, ocu i sestrama. Otkrila je i da je nitko nije razočarao i da ne namjerava optužiti nikoga iz vrha vlasti. ‘Zar izgledam kao netko tko bi nekog mogao optužiti? Pa ja volim sve ljude iz stranke, ne samo moje, ali iz stranke kojoj formalno više ne pripadam, ali je imam u srcu’, naglasila je bivša kninska gradonačelnica i državna tajnica u Ministarstvu uprave te također bivša istaknuta članica HDZ-a. U zatvor je otišla zbog sumnje da je pogodovala vlasniku vjetroelektrane Krš-Pađene. Nakon hapšenja i otkrivanja detalja iz policijske istrage, slijedi puštanje na slobodu, priprema suđenja i dugi postupak sa žalbama, čekanjem pravomoćnosti i slično… Barem smo se toga nagledali proteklih godina.

Odgoda

Baš kao i zahtjeva Tomislava Horvatinčića da mu se odgodi odlazak u zatvor. Vijest je to aktualna sada, na prijelazu iz rujna u listopad 2020. godine, premda je njezin junak krajem prošle godine pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro. U kolovozu 2011. Odnosno, više od devet godina nakon nesreće i skoro godinu nakon pravomoćnosti, Horvatinčić je i dalje na slobodi. Dosad je utamničenje izbjegavao zbog bolesti, a i ovaj put se požalio na pogoršanje zdravlja. Novinari su ga, između dviju odgoda, viđali po kafićima. No suci smatraju da su njegove tegobe takve naravi da mu zatvorski bolnički sustav ne može pružiti adekvatnu pomoć. Uglavnom, Salpietrovi odavno počivaju, već smo polako zaboravili i suđenja na kojima ga je Maja Šupe oslobađala. Presuda je pravomoćna, ali Horvatinčiću i dalje treba zdravstvena njega na slobodi. Gotovo sav društveno-politički život Republike Hrvatske vrti se oko zatvorskih rešetki: Dragan Kovačević ušao, Josipa Rimac izašla, Tomislav Horvatinčić izbjegava.

Požari

Još nije počelo ni suđenje zbog požara u staračkom domu Zelena oaza u Andraševcu kod Oroslavja u kojem je početkom godine poginulo šestero štićenika, a u staračkom domu u Dugom Ratu, nedaleko od Omiša, ovoga je tjedna požar ugasio dva života i ugrozio jedan – starice koja je prebačena u splitsku bolnicu. Kao što se dalo očekivati, tragedije su potaknule najave donošenja strožih propisa o koječemu, uz ostalo i o sigurnosti u staračkim domovima. Kampanjska, kakva već jest, ova će se država brinuti o starcima strogo verbalno i to, po prilici, dok zadnja tragedija ne padne u zaborav. I dok nas ne stigne neka nova.

Tišina

Ohrabreni blagonaklonošću Ustavnoga suda, aktualni su stožeraši ili, budimo sasvim precizni, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijeli niz preporuka čiji je cilj suzbijanje širenja Covida-19, premda su ugostitelji i organizatori raznih klupskih programa zajaukali. Ne zato što bi im odgovaralo širenje Covida-19, nego zato što su uvjereni da će im nove mjere uništiti poslovanje. HZJZ se nada doskočiti opakoj bolesti ograničavanjem dopuštenog broja posjetitelja u zatvorenim prostorima na 500, a u otvorenim na 1000. Detaljno je propisao udaljenost između publike i izvađača, ali i među publikom, numeraciju stolova, broj barskih stolica, štošta. Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je kako će ugostitelje pokušati nagovoriti na utišavanje glazbe po kafićima i restoranima, jer će tako ljudi manje galamiti i sporije širiti virus, vjeruju stožeraši. S nestrpljenjem očekujemo upute o količini zraka koju ćemo smjeti udahnuti i unaprijed se veselimo istupima u kojima će Davor Božinović i Vili Beroš objašnjavati da je to za naše dobro. S još većim nestrpljenjem nadamo se sličnim mjerama za vjerske evente.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više