Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Slika i neprilika

Poput Zorana Milanovića, bivšeg premijera, Kolinda Grabar-Kitarović pozirala je ovih dana u društvu generala Ante Gotovine i hvalila njegov poslovni genij. Valja se nadati da će i na njezinu političku karijeru ovaj čin djelovati kao na Milanovićevu. Tj. da će izgubiti naredne izbore

6puvkghrfb9olpznesdoi60gf7v

Slika s Gotovinom ne donese uvijek sreću (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Slika

Na početku lijepa vijest. Kolinda Grabar-Kitarović fotografirala se s generalom Antom Gotovinom. Slika s Gotovinom, bitan adut u hrvatskoj politici, ima i naličje - ne donese svaki put sreću. Pamtimo političku sudbinu Zorana Milanovića, nominalno lijevog premijera, koji je izgubio izbore premda je rado pozirao u društvu spomenutog nositelja najvišeg čina. U analogiju se ufamo. Predsjednica je, poput Milanovića nekad, obišla i uzgajalište tuna u vlasništvu generala i njegova poslovnog partnera Miše Mandića. ‘Heroj u ratu, nakon dobivene pravne bitke i obrane dostojanstva Domovinskog rata i države, posvetio se gospodarstvu i stvaranju novih radnih mjesta te sada ima preko 100 zaposlenih. To je Hrvatska!’ uskliknula je na Facebooku. Poznato je da je tvrtka Pelagos net u Gotovininu i Mandićevu vlasništvu preklani dobila poticaj od osam milijuna evropskih i proračunskih kuna. Prihodi joj stalno rastu iako je najmlađa hrvatska kompanija za uzgoj tuna. To je zaista Hrvatska, jer je Gotovina dosad nailazio na iznimnu kooperativnost vlasti, neovisno o tome je li tobože lijeva, poput SDP-a, ili desna kao aktualna. Što osjeća Milanović kad gleda sretnog Gotovinu s Kolindom GK možemo samo naslutiti, ali nećemo se rugati s emocijama.

Heroj

Razmišljamo kako je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, nedavno lijepo pozdravio ratnog zločinca Mirka Norca kao junaka pa u tom stilu započinjemo vijest: hrvatskom pomorskom heroju Tomislavu Horvatinčiću odbijen je zahtjev za izuzećem suca Ivana Jurišića. Zašto heroj? Zašto ne? Zašto bi se slavilo samo ratne zločine? U rješenju s potpisom predsjednice šibenskog Općinskog suda Iris Živković utvrđeno je ‘da ne postoji razlog za otklanjanje suca Jurišića od obavljanja sudačke dužnosti u predmetu Horvatinčić’, objavila je Melina Gulin Pavlaković, glasnogovornica šibenskog Općinskog suda. Obrana je tražila izuzeće jer je Jurišićeva supruga zamjenica šibenskog državnog odvjetnika. Horvatinčiću se ponovno sudi zbog optužbe da je svojom jahtom usmrtio talijanski bračni par Salpietro na jedrilici 6. kolovoza 2011. godine. U prvom postupku, sutkinja Maja Šupe lani ga je oslobodila, ali njezinu je presudu ove godine ukinuo zadarski Županijski sud i odredio suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Prvo ročište u novom postupku u lipnju trajalo je kratko, tek toliko da Horvatinčićevi odvjetnici Veljko Miljević i Branko Baica uzalud zatraže izuzeće.

Nada

Redovito mjesečno istraživanje popularnosti političkih stranaka ne daje puno nade: na prvom je mjestu i dalje Hrvatska demokratska zajednica s 26 posto podrške, što znači, upozoravaju mediji, da se po rejtingu vratila gdje je bila prije izglasavanja Istanbulske konvencije. K tome, riješila se i Krešimira Macana, PR maga u čijoj joj savjetničkoj eri nije išlo najbolje. Popularnost SDP-ovaca i dalje pada, sada su na 18 posto što je, čitamo, najmanje u 14 godina otkako se provodi istraživanje CRO Demoskop. Drugi najlošiji rezultat zabilježili su u siječnju 2004. godine, kad je za njih bilo 18,9 posto anketiranih, a treći u srpnju 2014. godine, tad su došli do 19,1 posto podrške. Nekoliko crtica o ostalima. Živi zid je neznatno pao, imaju 13,2 posto, a prošlog mjeseca 13,4 posto. Most je malo porastao s prošlomjesečnih 7,3 na 7,5 posto. Raste podrška i Stranci Bandić Milan 365 s 2,5 na 3,1 posto, a naznake lijepog nalazimo tek pri kraju čitanja ankete – Neovisni za Hrvatsku imaju 2,9 posto, za razliku od 3,6 posto u srpnju. Hrvatski birač je čudnovato biće.

Navijači

Na jugu uvijek dinamično, Hajdukovi su navijači išli u Bugarsku na uzvratnu utakmicu objekta svoje ljubavi protiv Slavije iz Sofije. Putem su stali na benzinskoj pumpi u Vrčinu u Srbiji, uzeli s polica što im je trebalo, otišli, nisu platili i još se potpisali s ‘Torcida’ i velikim ‘U’. Uspješno su produžili za Bugarsku, a na povratku im je bugarska policija ‘formirala trasu’ kojom su se vratili u Srbiju gdje su privedeni. Prema informaciji s tamošnjeg suda, trinaestorica su osumnjičena za tešku krađu i ugrožavanje sigurnosti, prijeti im kazna od jedne do osam godina zatvora. Prije toga, oslobođeni su u prekršajnom postupku za kršenje Zakona o javnom redu i miru. Osim njih, još 14 je navijača Hajduka prekršajno kažnjeno u Srbiji i to s po 15 dana zatvora. Mostov splitski gradski vijećnik Ante Čikotić uputio je apel ‘gradskim vlastima i nadležnim hrvatskim institucijama da osiguraju pravnu pomoć’ pritvorenim navijačima, što je besmisleni pokušaj nacionalizacije huliganizma. A Hajduk je prošao Bugare.

Alka

Održana je 303. Sinjska alka, slavodobitnik je Josip Čačija, predsjednica je nešto pričala, a najveći pljesak pokupio je Zlatko Dalić, selektor hrvatske nogometne reprezentacije. Alka bila pa prošla, za godinu dana je 304. a za dvije 305.

Treći

Za subotu okupljanje najavljuje treća SDP-ova frakcija. To su ovi koji, kao, nisu Bernardićevi ni Milanovićevi, a sastat će se na Maratonu lađa ‘na jugu Hrvatske’, javlja precizni Večernji list. Društvo čini tridesetak ‘mladih i uglednih članova’, uglavnom SDP-ovih gradonačelnika i načelnika. Žele ‘novi SDP koji ima jasnu viziju i program’, što zvuči kao da ne žele ništa ili da ni sami ne znaju što žele. Nećemo nabrajati imena čiji se dolazak očekuje, spomenut ćemo samo ime onog čiji odlazak očekuju – Davor Bernardić.

Pedofil

Prema katoličkoj agenciji IKA, splitskom fratru Gracijanu Stipi Gašperovu, optuženom za seksualno zlostavljanje, ‘trajno je zabranjeno slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup u ime Crkve’. O sankciji je odlučio papa Franjo. Gašperov je seksualno zlostavljao petoricu dječaka i mladića. Nakon što su to mediji otkrili, Crkva ga je kaznila – nije pouzdano utvrđeno je li znala i ranije pa zataškavala – a državni odvjetnici još uvijek ‘provode izvide’. Njima se nikud ne žuri.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više