Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Jamac agresivnosti

U istome tjednu kad se Kolinda Grabar-Kitarović nazvala nacionalnim jamcem stabilnosti, u Hrvatskoj se dogodio niz napada motiviranih rasnom, nacionalnom, spolnom i regionalnom mržnjom

Dpk3pmd0pzdcrb613zkzabvxo1z

Tobožnji jamac sigurnosti – Kolinda Grabar-Kitarović  (foto Anto Magzan/PIXSELL)

Sekunde

Glasovita klapska uspješnica veli da je šibenska pisma tiha sve rekla u dvi riči i tako postavila nedostižan rekord u jezgrovitosti. Šibenska nevjesta Kolinda Grabar-Kitarović ozbiljno mu se približila tokom boravka u Münchenu, gdje je sudjelovala na sigurnosnoj konferenciji. Tamo se susrela s Mikeom Penceom, američkim potpredsjednikom s kojim je, kako se pohvalila na Twitteru, izmijenila nekoliko rečenica, ‘ali vrlo srdačnih i konstruktivnih rečenica. Dogovorili smo se o daljnjoj suradnji. On danas ima niz sastanaka u području koja sada trebaju veću pozornost, od Afganistana, preko Baltičkih država, Ukrajine i slično. Svakako ćemo nastaviti razgovore’, napisala je.

Objavljeni video otkrio je da je potpredsjednik Pence posvetio predsjednici Grabar-Kitarović cijelih osam sekundi. Uz više nego realnu pretpostavku da su se pozdravili i da je i on nešto rekao, dolazimo do zaključka da je KGK za tričave tri-četiri sekunde izgovorila ‘nekoliko vrlo srdačnih i konstruktivnih rečenica’ te dogovorila daljnju suradnju s američkom administracijom pride, što spada ne samo među najveće diplomatske uspjehe, nego i u najbolje hrvatske sportske rezultate svih vremena.

Istina

U samo tjedan dana u Zagrebu su zabilježena četiri napada motivirana različitim vrstama mržnje. Na večer Društva prijatelja Hajduka upalo je desetak nasilnika i s teleskopskim palicama porazbijalo inventar te napalo tridesetak okupljenih, među kojima je bilo žena i starijih. Jednom četrdesetogodišnjaku nanijeli su lakše ozljede glave. Dušan Kovačević, direktor novosadskog Exita, naišao je na neobično topao prijam u hrvatskoj metropoli. Bio je sa suprugom i dvoje djece kad im je prišla skupina alkoholiziranih muškaraca od 45 i 50 godina. Domaćini su im psovali majku četničku, pitali kako ih nije sramota doći u njihovu zemlju, a djeci su, naglašava Kovačević, prijetili smrću. Kovačevići su potom odjurili na slobodni teritorij Istre i najavili tužbu protiv počinitelja.

Nešto ranije, nakon košarkaške utakmice Cedevite i Partizana, u kafiću pored dvorane desetak maskiranih huligana napalo je petoricu gostujućih navijača. Jednog su pogodili kriglom u glavu i kamenom u leđa pa je zatražio liječničku pomoć. Tematska LGBT večer u klubu ‘Super Super’ prekinuta je pak suzavcem. Ni druge sredine nisu posve zamrle: u dubrovačkom je restoranu verbalno napadnut američki glumac Jamie Foxx. Dvojica huligana vrijeđala su ga zbog rase. To se zove širenje istine o Hrvatskoj.

Obećanje

A tko zna kakva bi Hrvatska bila da nema jamca stabilnosti. Jest, vraćamo se Kolindi Grabar-Kitarović, ovaj put je povod druga godina njezina mandata koju je svečano obilježila intervjuom za Novu TV. Upitana o svojim postignućima, pohvalila se da je bila ‘jamac stabilnosti u ove dvije turbulentne godine mandata, kada su izbori bili takvi i kada je proces konzultacija bio takav da je mogao krenuti u bilo kojem pravcu, da sam podlegla bilo kakvim političkim pritiscima’. I još malo iz istih usta: ‘Izborna obećanja sam ispunila, prije svega koncept zajedništva. Dakle, zajedništvo je počelo dominirati u javnom diskursu’, opazila je nešto nevidljivo ljudskom oku. Uostalom, što će pluralnoj zemlji zajedništvo oko figure predsjednice? Podsjećamo, jedino konkretno predsjedničino predizborno obećanje bilo je ono o preseljenju ureda s Pantovčaka. Izvjesno je da ga neće ostvariti.

Klasa

‘Sredstva masovne komunikacije’ naslov je maturskog rada Andreja Plenkovića, objavljenog 1989. godine ‘kao knjižica u izdanju ‘Poslovne zajednice grafičkih i srodnih organizacija udruženog rada Jugoslavije”, donosi portal Index. Zašto je baš rad mladog Plenkovića ukoričen, nismo uspjeli doznati, tek smo uočili nekoliko zanimljivih konstatacija.

‘Izvor informacija je u svim klasnim društvima vladajuća klasa’, rečenica je koja ukazuje na autorovu klasnu svijest. U radu su i neizostavni citati Karla Marxa, a čitaoce posebno dojmi njegovo – Plenkovićevo, ne Marxovo – pozivanje na članak Edvarda Kardelja objavljen u ‘Komunistu’ pod nadasve atraktivnim naslovom ‘Pravci razvoja političkog sistema samoupravljanja’. Plenković tvrdi: ‘Kada je riječ o društveno-političkom komuniciranju u samoupravnom društvu, E. Kardelj naglasio je nekoliko bitnih područja društvene komunikacije.’

Mladi je Plenković, očito, zastupao bitno drugačije stavove od aktualnog, u čijem vokabularu nema ni traga klasne problematike, a o Marxu ili Kardelju da i ne govorimo. Osim što s maturskim radom oponira samom sebi, Plenkovićevoj se politici, prema nagađanju štampe, ovih dana suprotstavlja i Marko Raos, premijerov ujak koji najavljuje neovisnu kandidaturu za makarskog gradonačelnika. I to nakon što je nećak Andrej na stranačkom skupu u Makarskoj javno podržao Juru Brkana za stranačkog kandidata.

Sud

Predsjednica se hvali stabilnošću, Plenković politički ratuje protiv sebe i svojih, a u Šibeniku je počelo ponovljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću, zagrebačkom poduzetniku, zbog nesreće iz kolovoza 2011. godine, kada je upravljajući jahtom usmrtio talijanske supružnike Francesca i Marinelu Patellu Salpietro. Izvjestitelji svjedoče da je ročište obilježio ispad sutkinje Maje Šupe; nezadovoljna prikazom svoga rada u javnosti, požalila se na medijski linč te uputila novinare da samo vjerno prenose ono što čuju. Zaista, kamo ćemo doći napadajući pravosudni sistem kojemu je šest godina premalo za donošenje pravomoćne presude o bilo čemu složenijem od provale u kiosk?

Osvajanje

HDZ osvaja Podravku. U času kad pišemo ovaj tekst, znamo da je skupština tvrtke na sjednici pod predsjedanjem ministra državne imovine Gorana Marića promijenila Nadzorni odbor. Kad ga budete čitali, znat ćete je li smijenjen i čelni čovjek uprave Zvonimir Mršić kojem ističe mandat. Ministar Marić izvolio je zapaziti da Mršić svojim izjavama posljednjih dana pokazuje ‘da je upravo politički postavljen na to mjesto’, što bi bila legitimna kritika kadrovske politike SDP-a, čiji je Mršić, da ne dolazi od osobe koja predvodi aktualni politički udar na Podravku. Ovaj put HDZ-ovski. Sad valja pratiti hoće li nova garnitura partijskih menadžera završiti na optuženičkim klupama, poput nekih slavnih prethodnika. Kad je HDZ u pitanju, nikad nije loše sumnjati jer, kako davno reče Ivo Banac, nema poštenog HDZ-ovca.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više