Novosti

Politika

Pupovac: DP je ozbiljan neprijatelj Hrvatske

Kažu da nemaju ništa protiv Srba, jer imaju nekog svog privatnog Srbina, a zapravo im je silna želja da u Hrvatskoj nema Srba pa ni ovoliko koliko ih je ostalo ovdje. I to je sva bijeda te politike. Koliko god se busali u prsa, oni su opaki neprijatelji ove zemlje i ovog naroda, kazao je Milorad Pupovac

Large aljaz

Milorad Pupovac u "Intervjuu tjedna" (foto Hrt.hr)

Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" Jasmine Popović kazao je da SDSS nije dao potpis za stvaranje Vlade, premda su manjine deklarirale podršku Andreju Plenkoviću. "Što se tiče vladajuće većine, mi ćemo biti u svom specifičnom položaju u Saboru", kazao je, objasnivši da će biti izvan vladajuće koalicije.

"Najvažnije je sada kako će izgledati program Vlade i kako će izgledati kadrovska rješenja, istaknuo je i dodao da, ako manjine ne budu zadovoljne s kadrovskim ili programskim prijedlogom, mogu povući svoju podršku Vladi.

Pupovac naglašava kako nema većine bez manjine, bez obzira, kako kaže, što je na jednu manjinu grubo nasrnuto i povedena kampanja političke segregacije i otvoren poziv na diskriminaciju. "Ući u politički savez sa strankom koja poziva na kršenje temeljnih ustavnih vrijednosti RH kao što je nacionalna ravnopravnost i kao što je demokratski politički pluralizam - sasvim sigurno nije bila jednostavna odluka ni za premijera, kao ni za naše kolege koji su dali potpis Plenkoviću da može s ostalim potpisima otići kod predsjednika Republike", naglasio je Pupovac.

Smatra kako je cijela politička scena otišla u desno zahvaljujući, kako kaže, potpuno nerazumnoj kampanji koju je izvan svojih ustavnih ovlasti poveo predsjednik Republike, ne vodeći računa o općoj političkoj dobrobiti Hrvatske. "U jednom trenutku otišlo se kvragu", slikovito je kazao i naglasio da sada treba kupiti mrvice, dok se politička scena opet ne konsolidira i ne vrati u okvir ustavnih vrijednosti, što nije hrvatski specifikum. Domovinski pokret je ekstreman po nizu elemenata, bez obzira što ga neki umivaju.

"Zar nisu oni vodili nasilnu kampanju protiv ćiriličnog pisma, jednog pisma civilizacijske, slavenske, svjetske pismenosti? Nisu li oni bili ti koji su poticali i podržavali maloljetničko nasilje u Vukovaru usmjereno prema pripadnicima srpske zajednice, a onda se proširilo i na sve druge mlade ljude u Vukovaru", upitao je Pupovac i dodao, među ostalim, da su oni nastojali protjerati SDSS s političke scene proglašavajući tu stranku terorističkom, a također i njega, i to bez obzira na činjenicu da je SDSS zaslužan za političku stabilizaciju i međunarodnu afirmaciju Hrvatske.

Pupovac je naglasio kako nije razmišljao o tome da se povuče s političke scene. "Uz sve svoje slabosti, ja imam odgovornost za politički posao koji sam preuzeo u predstavljanju Srba u RH i odgovornost za demokratske vrijednosti u Hrvatskoj koje sam preuzeo još 80-ih godina", rekao je. Dodaje kako od tih odgovornosti ne bježi, ali i ne da nikome da preuzme tu odgovornost ili da ga, kako kaže, polomi kako ne bi bio u stanju tu odgovornost nositi.

Na pitanje koliko će ova Vlada biti stabilna, Pupovac je rekao kako je to teško reći, stoga što to ne ovisi samo o DP-u, ali ni samo o HDZ-u, nego, kako kaže, o dobrom dijelu političke scene u Hrvatskoj i njenoj konsolidaciji. "Jamstvo stabilnosti Vlade ovisit će o političkoj vještini Andreja Plenkovića, koji nije dopustio da mu stranka ode previše udesno, ali ovisit će i o političkoj odgovornosti drugih aktera na političkoj sceni", rekao je i objasnio da se i druge zemlje suočavaju s ekstremno desnim političkim strankama, ali demokratske stranke, kako kaže, reagiraju na to i stvaraju potreban dijalog i štite svoju demokraciju od takvih izazova.

Prema njegovim riječima, politika stvaranja sanitarnog kordona prema HDZ-u nije prošla, navodeći da je korupcija jedan od temeljnih problema društva o kojem treba razmišljati puno šire, a ta će borba teško ići bez razgovora pozicije s opozicijom.

Urednica i voditeljica Jasmina Popović kazala je da HDZ ne mora svojim biračima objasniti koaliciju s DP-om, a da se DP-ovi birači osjećaju ”izdanima”, ako se sudi po njihovim reakcijama. "Mi svojim biračima ne moramo ništa objašnjavati. Moramo im samo objasniti kako ćemo osigurati da se njihova prava i potrebe mogu i dalje poštovati. To će biti teško, ali ćemo se truditi. Mnogo je opasnosti. Bilo je teško ispunjavati ta prava i kada smo bili uključeni, kamoli sada. Ni prije nije bilo jednostavno, a sada još imamo posla s ljudima koji su apsolutno protiv toga da se naša prava zaštite", istaknuo je i dodao da su DP-ovci nalik rasistima koji kažu da nemaju ništa protiv ljudi crne boje kože, jer da imaju takvog slugu u kući. "Tako kod nas kažu da nemaju ništa protiv Srba, jer imaju nekog svog privatnog Srbina, a zapravo im je silna želja da u Hrvatskoj nema Srba pa ni ovoliko koliko ih je ostalo ovdje. I to je sva bijeda te politike. Koliko god se busali u prsa, oni su opaki neprijatelji ove zemlje i ovog naroda", objasnio je Pupovac.

Pupovac naglašava kako udaljavanje predstavnika manjina iz Vlade predstavlja i simbolički i funkcionalno veliku prepreku za ostvarivanje prava manjina, s obzirom da na mjesto potpredsjednika Vlade, nakon lokalnih izbora iduće godine, računa aktualni predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji se već "proslavio" svojim razumijevanjem manjinskih prava, posebno srpske zajednice.

"Kad bismo imali dobru atmosferu u društvu i da je sve posloženo pa institucije osiguravaju da na Baniji i zapadnoj Slavoniji rade vodovodi, da na području Like funkcionira javni prijevoz i da su ceste uređene, ne bi trebalo sklapati koalicijske sporazume i ulaziti u Vladu. Možda tada ne bi uopće bilo potrebe za niti simboličkim prisustvom predstavnika nacionalnih manjina, ali tako ne funkcionira, nego ide na guranje i težak napor tih predstavnika, što traje decenijama i jako je iscrpljujuće, njihovo udaljavanje iz Vlade postaje velika prepreka za ostvarivanje prava", rekao je Pupovac, i objasnio da nema potrebe za dodatnim isključivanjem manjina, s obzirom da je dobar dio njih već desetljećima isključen iz ravnopravnog života, premda je političko prisustvo manjina bilo vrlo korisno Hrvatskoj u povijesti, a i sada je njihova uloga katalizatora na političkoj sceni važna, jer su to prije radili HSLS i HNS.

Govoreći o tjedniku "Novosti", istaknuo je da te novine nisu najveći problem medijske scene u Hrvatskoj i da se preko njih skreće pažnja s ozbiljnih generatora političke i etničke mržnje te poziva na nasilje kakvi su neki elektronski mediji, pod sponzorstvom i vlasničkim udjelima onih koji su se sada uspjeli uvući u vladajuću koaliciju i prevariti birače, da su oni zapravo demokrati samo zato jer promoviraju mržnju prema Srbima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više