Novosti

Kronika

Prvi rođendan "Kordunašice"

Članstvo Udruženja za očuvanje baštine uputilo je inicijativu za spomen obilježje partizanskoj doktorici Mariji Šlezinger na Petrovoj gori

Large tribina u karlova%c4%8dkoj prosvjeti 5

Članice Udruženja u karlovačkoj Prosvjeti

Usprkos otežavajućim okolnostima za rad i planiranim aktivnostima u 2020. godini, udruženje Kordunašica je uspjelo realizirati većinu zamisli i želja s ciljem očuvanja, zaštite i promocije kordunaške kulturne baštine i antifašističkih tekovina. Od osnivanja, 6. decembra 2019. godine, udruženje je započelo sa s aktivnostima kroz izložbe fotografija Korduna i Korane, izložbe kordunaškog ručnog rada, radionice "Naučimo sačuvati od zaborava", obnovu antifašističkih spomenika, literarno stvaralaštvo te niz drugih kulturnih manifestacija - kazala je predsjednica udruženja Kordunašica Tatjana Vujičić Vlačić podnoseći izvještaj o radu povodom prvog rođendana udruženja.

U prvoj godini rada su održane radionice ručne izrade tijesta u saradnji sa djecom iz pododbora "Prosvjete" iz Krnjaka i Vrginmosta. Također su organizirane radionice ručnog rada, pletenja odjeće od vune i ručnog veza. Postavljena je izložba fotografija Korduna i Korane u Hrvatskom Zagorju, a udruženje se javno predstavilo u Beogradu, Karlovcu i Cazinskoj krajini.

Ostvarena je vrlo dobra saradnja sa pododborima "Prosvjete" iz Vrginmosta, Krnjaka, Vojnića, Karlovca, KUD-om Nikola Tesla iz Ogulina i Osnovnom školom iz Vojnića, te ogrankom Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva za Karlovačku županiju iz Vojnića. Zabilježene su brojne aktivnosti vezane uz antifašizam i obilježavani su brojni datumi iz Drugog svjetskog rata, a dva puta je održan susret s bivšim ruskim ambasadorom u Zagrebu Anvarom Azimovom.

Članice i članovi udruženja su uredili okoliš desetak antifašističkih spomenika na Kordunu. Najznačajnijom smatraju inicijativu da se uradi reljef partizanskoj doktorici Mariji Šlezinger, sahranjenoj pored partizanske bolnice na Petrovoj gori. Sakupljena su neophodna sredstva i obavljeni razgovori s karlovačkim konzervatorima i predstavnicima Gradskog muzeja pa predstoji izrada reljefa. Vujičić Vlačić ističe dobru medijsku pratnju rada Udruženja. Plan rada, kaže ona, ostaje nepromijenjen: njegovanje kulturne tradicije i baštine Korduna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više