Novosti

Društvo

Protupožarna zombijada

Umjesto olakog optuživanja može se samo zaključiti da piromani, kao ni zombiji, nemaju naciju, već samo dijagnozu

Large intrigator nenad

(foto Denis Kapetanović/PIXSELL)

Požare na jadranskoj obali, pogotovo unazad 30 godina, uvijek su pratile, kako se pokazalo, nedokazane optužbe na račun Srba, pa ni ovogodišnje, istine rijetke, nisu u tome izuzetak. Za to se pobrinuo književnik Hrvoje Hitrec koji je u svojoj kolumni na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća napisao da se "krivcima proglase dalekovod, munja, sitni psihopat piromanskoga nagnuća" ili oni koji bi čistili teren za novo građevinsko zemljište. "Gotovo se nitko ne usudi pomisliti da ponegdje potpaljivač možda dolazi iz redova onih šibicara koji na taj način snuju i realiziraju odmazdu za već davnu Oluju", napisao je Hitrec, uz sarkastičnu opasku da "ne bi bilo politički korektno" optužiti Srbe da podmeću požare. Nedavni dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u književnosti također je uputio poziv policiji da provede što djelotvorniju i opsežniju istragu.

Možemo podsjetiti da se prije rata za podmetanje požara, osim piromane, optuživalo pripadnike ekstremne proustaške emigracije, stvarne ili izmišljene. Još od pobjede HDZ na izborima 1990. ulogu uobičajenog sumnjivca preuzeli su Srbi, pogotovo kad su se 2017. zbivali veliki požari. Međutim, rezultati policijskih istraga otkrivaju nešto drugo.

Sjećamo se da je 2019. uhapšena 53-godišnja zaposlenica na naplatnim kućicama u Hrvatskim autocestama (HAC), koja je 27. jula te godine u Dubravi kod Šibenika podmetnula najveći požar u Hrvatskoj te godine. Dotična je dvije godine ranije već bila uhapšena zbog izazivanja čak sedam požara na području Dubrave, a nakon psihijatrijskog vještačenja i liječenja otpuštena je s liječenja ujesen 2018. jer joj se stanje, kako su tada mislili, znatno poboljšalo, pa se vratila na svoje radno mjesto.

Policija je uhapsila i 54-godišnjeg piromana koji je ovih dana izazvao požar u Modrinu Selu u općini Kistanje. Osim tog požara koji je zahvatio 60 hektara, krajem juna je izazvao dva požara koja se nisu proširila i u kojima je izgorjelo ukupno 70 kvadratnih metara. O nacionalnoj pripadnosti dotičnog, znakovito, nije bilo riječi čak ni u komentarima na tekstove, tako da se umjesto olakog optuživanja može samo zaključiti da piromani, kao ni zombiji, nemaju naciju, već samo dijagnozu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više