Novosti

Politika

Prljava desničarska kampanja

Uoči Božića suverenist Hrvoje Svoboda i Danijel Spajić iz DP-a lažno prozvali dožupana Igora Pavkovića iz SDSS-a i slatinskog paroha Dragana Gaćešu da švercaju duhan. Policija tvrdnje demantirala, Pavković najavljuje tužbu

Large spajic

Danijel Spajić, bivši zastupnik Domovinskog pokreta (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Dva dana prije Badnjaka po julijanskom kalendaru lokalnim je novinarima u Virovitici rano ujutro putem whatsappa stigla poruka sljedećeg sadržaja: "Dožupan Igor Pavković (zamjenik župana iz redova SDSS, op.a) i pravoslavni pop (protojerej Dragan Gaćeša, slatinski paroh, op.a) u Voćinu uhićeni u kući kod Pavkovića kako režu duhan i pripremaju ga za prodaju".

Pošiljatelj je bio Hrvoje Svoboda, predsjednik gradske organizacije Hrvatskih suverenista i vijećnik u Skupštini Virovitičko-podravske županije. U sljedećim porukama još nas je informirao kako ih je u tome uhvatila policija, da se to dogodilo još početkom prosinca ali svi šute i da je izvor informacija iz MUP-a.

I dok je suverenist planirao sazvati press konferenciju za ponedjeljak, 8. siječnja, Facebook statusom se istog dana oko podneva brže-bolje oglasio donedavni saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić. "Upravo sam dobio informaciju da je dožupan Virovitičko-podravske županije Igor Pavković iz SDSS-a, koalicijski partner HDZ-a, uhvaćen u švercu duhana. Već sada se čini sve da se ovaj slučaj zataška jer je navodno u sve umiješan i pravoslavni pop. Ako su ove informacije točne, pozivam ih sve (HDZ i SDSS) da kolektivno daju ostavke na svoja mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji", piše Spajić i poziva novinare da istraže i objave informaciju ako je točna.

Nije propustio dodirnuti se i naših novina koje su mu od kada je zasjeo u saborsku stolicu trn u oku: "Očekujem da nas ovome izvijesti i tjednik Novosti jer ovo sigurno nije briga o nacionalnim manjinama koje bi trebale biti jedno od bogatstava svake države".

Suverenosti su, vjerojatno zbog toga, odustali od konferencije za novinare i dan kasnije poslali priopćenje u kojem zahtijevaju hitno očitovanje župana Igora Androvića i dožupana Pavkovića glede švercanja, odnosno nezakonite prodaje duhana, a ako su informacije točne i Pavkovićevu ostavku. Župan Andrović se pod nazivom Kad bubneš i ostaneš živ oglasio na društvenim mrežama u subotu opovrgnuvši sve ove navode: "Bitno je da javnost zna istinu jer nas se sve u Virovitičko-podravskoj županiji kolektivno proziva i da vidi do koje sve krajnosti je spremna ići jadna i jalova oporba zbog pet sekundi slave".

Spajićeve i Svobodine informacije demantirala je i Policijska uprava Virovitičko-podravska. Na naš upit kratko je odgovoreno da "nema evidentiranih postupanja prema navedenim osobama".

Iako im je to vjerojatno bila namjera, jer insinuacije sasvim sigurno nisu slučajno objavljene u vrijeme blagdana, Pavković je u izjavi za Novosti kazao kako mu nitko nije i neće pokvariti Božić.

- Ne uzrujavam se, već sam naviknut na prljave političke igre, ali nisam očekivao da će ići baš tako nisko i s vrlo ozbiljnim optužbama i sumnjama u nezakonite i kriminalne radnje. Možda sam ja ovdje samo žrtva da se preko mene napadne institucija Virovitičko-podravske županije i župan Igor Andrović. Bez obzora na to koji je povod, razmišljam o tužbama, savjetovat ću se s advokatom. Ne da bih od Svobode i Spajića utjerao novac jer su me oklevetali, već da im to bude upozorenje da paze što pričaju i ne šire lažne i neprovjerene informacije. Očekujem i od Policijske uprave virovitičko-podravske da istraži tko iz njihovih redova i s kojom svrhom dijelu politički angažiranih osoba širi lažne vijesti - izjavio nam je Pavković.

Virovitičko-podravska županija najveći je proizvođač duhana u Hrvatskoj i šverc sušenim duhanskim listom, koji ne završi u jednoj od dvije tvrtke za preradu, prilično je raširena pojava pa se momcima iz Hrvatskih suverenista i Domovinskog pokreta učinilo da bi se javnost mogla upecati na fake news računajući da istina često nije kadra sanirati posljedice laži.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više