Novosti

Politika

VIDEO Politička akademija SNV-a u znaku vanjske politike

Srbi u Hrvatskoj jedina su nacionalna zajednica na bivšem jugoslavenskom prostoru čija većina ne glasa nacionalno, nego za partije većinskog naroda, istaknuo je jedan od predavača profesor Dejan Jović

Large akad1

Dejan Jović na Političkoj akademiji SNV-a (foto Nenad Jovanović)

Završni trodnevni modul 12. Političke akademije SNV-a, održan od 3. do 5. novembra u Jezerčici, protekao je u znaku vanjskopolitičkih sukoba koji se mogu odraziti i na Hrvatsku, a time i na srpsku zajednicu koja u njoj živi.

Novinar i nekadašnji diplomat Zlatko Dizdarević govorio je o aktualnoj situaciji na Bliskom istoku, iznoseći svoja sjećanja i iskustva. Ocijenio je da se Iran neće uključiti u obračun Izraela i Palestinaca, osim ako ne bude direktno napadnut. Također je istaknuo negativnu ulogu Zapada, prije svega SAD-a u cijelom procesu.

U svom izlaganju bivši ambasador Božo Kovačević bavio se ukrajinsko-ruskim sukobom i genezi njegovog nastanka, povezujući ga sa širenjem NATO pakta na istok zbog čega se Rusija smatrala prevarenom. Smatra da rat ulazi u fazu statusa quo, odnosno da neće biti značajnih pomjeranja linije fronta.

Profesor Dejan Jović govorio je o Balkanu u kontekstu sukoba.

- Nemamo samo rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, jer su tu i sukob u Nagorno Karabahu i incidenti na Kosovu. U kontekstu zapadnog Balkana postoji opasnost kolapsa međunarodnog poretka, makar i na kratko vrijeme ako Zapad izgubi jedan od tih ratova. Otvorio bi se prostor za kaos u kojem bi moglo doći do sukoba. Ne mislim da postoje domaći faktori koji su dovoljni jaki ili zainteresirani za pokretanje rata. Veća je opasnost od anarhije u globalnom poretku. Tu je i Kina u kontekstu nezapadnih aktera koji su prisutniji simbolički, jer ako se gleda ekonomska razmjena ogroman dio otpada na EU i Zapad, mada su i druge države važne jer zemlje koje smatraju da su isključene iz procesa eurointegracija pokušavaju gledati i prema drugim partnerima - rekao je Jović, dok je Damir Grubiša govorio o evropskim izborima 2024. i što oni donose.

Završnog dana slijedila je rasprava o budućnosti Srba u Hrvatskoj u narednih deset godina. Sudionici su ocijenili da će se nove generacije manje baviti prošlošću, da će biti tolerantnija atmosfera u kojoj će jačati sloboda izražavanja, da će se poboljšati ekonomska situacija i lakše nalaziti zaposlenje te da će jačati evropske vrijednosti ako i Srbija uđe u EU.

Naglašena je i važnost poboljšanja srpske zajednice, ali uz konstatiranje smanjivanja broja pripadnika i to ne samo zbog demografskih razloga, nego i asimilacije, jer se mnogi Srbi ne izjašnjavaju tako, što dovodi do gubljenja političke relevantnosti, prije svega na lokalnom nivou.

Jović je iznio podatak da su Srbi u Hrvatskoj jedina zajednica na bivšem jugoslavenskom prostoru gdje većina ne glasa nacionalno, nego za partije većinskog naroda. S druge strane, podsjetio je da je od 29.000 glasova, koliko je dobio SDSS na izborima za Evropski parlament, nekoliko hiljada bilo hrvatskih. Aktiviranjem Srba u glasanju otvorio bi se prostor za još poneki mandat. Što se komemoracija tiče, svi polaznici ocijenili su politiku SNV-a dobrom, ističući važnost zajedničkog komemoriranja.

Završno predavanje održao je Milorad Pupovac (Foto: Nenad Jovanović)

U završnom predavanju predsjednik SNV-a Milorad Pupovac govorio je o odnosu mira i mržnje koja se nastoji pokriti nacionalnim, a u stvari je povezana s privatnim interesom. Istaknuo je zloupotrebu tragičnih događaja u prošlosti za obračune u sadašnjosti. Ukazao je na razlike u obilježavanju žrtava nakon Drugog svjetskog rata. Nakon 1945. u kulturi sjećanja nije bilo sukoba Hrvata, Srba, Nijemaca i Talijana, nego sukoba s fašistima i nacistima, odnosno ustašama i četnicima. Ulazimo u vrijeme u kojem se zagovaranje bilo kakvog mirovnog procesa smatra amoralnim, zaključio je Pupovac.

Na kraju smo neke od učesnika pitali za dojmove.

- Ovo je bila odlična generacija polaznika. Bili su zainteresirani za program, pažljivo su slušali, aktivno učestvovali, a jednim dijelom čak i oblikovali program. Ciklus smo završili vanjskom politikom, prikazujući stvarne opasnosti koje mogu dotaći i Srbe u Hrvatskoj - rekao je Dejan Jović, ističući važnost slobode govora i diskutiranja te veliki interes za neka od predavanja za koja je zanimanje pokazao čak i posljednji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar.

Jelena Nestorović, voditeljica Odjela za koordinaciju SNV-a, također je izrazila zadovoljstvo ovom generacijom.

- Od 23 mlade osobe koje su upisale akademiju, njih 20 je završilo program. Puno ih je izrazilo želju da naredne godine dođu i njihovi prijatelji. Za nas je jako značajno da polaznici budu ambasadori akademije, jer je to najbrži i najlakši način da dođemo do novih ljudi. Svake godine usvajamo nove metode rada i eksperimentiramo, tako da napredujemo u svakom segmentu. Očekujem da će polaznici postati aktivniji u srpskoj zajednici. Prateći rad prošlih generacija s kojima smo stalno u kontaktu, najviše njih ostane uključeno u društveni život svoje zajednice - naglasila je Nestorović.

Polaznici i predavači na 12. Političkoj akademiji SNV-a u Jezerčici (Foto: Nenad Jovanović)

- S akademije nosim pozitivne utiske i puno novih znanja. To me usmerilo ka novim veštinama uz ocenu da imamo još puno toga uraditi u našoj, ali i široj zajednici. Za prosečnu mladu osobu iz Vukovara smatram da sam bio dovoljno uključen i prije akademije, ali me ona još više usmerila ka srpskoj zajednici - rekao je Uroš Antić iz Vukovara.

- Akademija je jako značajan projekt. Mladi imaju priliku da se upoznaju, umreže, povežu i dobiju uvid da srpska zajednica nije u svim krajevima Hrvatske u jednakom položaju. Aktivna sam u nekoliko udruženja, a ovo će mi biti dodatan poticaj da pokušam povući i druge ljude da se uključe u rad - kazala je Zorana Petković iz Dalja

- Utisci su odlični, sve je ispalo super i drago mi je da sam došla. Kako sam tajnica u županijskom Vijeću Bjelovarsko-bilogorske županije, ova će mi iskustva pomoći u daljnjem radu – naglasila je Tea Bjelajac.

 

Video prilog možete pogledati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više