Novosti

Društvo

Пoд будним oкoм

Гoтoвo сви припaдници пoлициje и oвoг су 18. нoвeмбрa били рaспoрeђeни нa улaзимa у мeстa кoja грaничe с Вукoвaрoм, тaкo и oнимa сa вeћинским српским стaнoвништвoм. Дeжурaли су и испрeд Гeнeрaлнoг кoнзулaтa Рeпубликe Србиje у Вукoвaру и згрaдe ЗВO-a

Large informator pod budnim okom  %c4%87irilica

Zgrada ZVO-a u Vukovaru

Jedan od možda najnezahvalnijih poslova u vreme obeležavanje tragedije Vukovara 18. novembra, imaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. U vreme kad u javnom i političkom diskursu ponovo oživljava govor mržnje, pripadnici policije, koje god nacionalnosti bili, moraju da budu spremni na incidentne situacije.

Činjenica je da pripadnici srpske zajednice iz Vukovara osećaju svojevrsnu nelagodu tog dana, u najvećoj meri zbog generalizovanja da je kompletna zajednica kojoj pripadaju odgovorna za posledice ratnih sukoba u Vukovaru. U razgovoru s njima, može se čuti da se većina odlučuje taj dan da ode iz grada, pogotovo od kada je Dan sećanja na žrtvu Vukovara, 2020. godine proglašen državnim praznikom i neradnim danom.

Nije to svojstveno samo Srbima. I pojedini Hrvati tog dana nisu u gradu, verovatno iz razloga izbegavanja ratnih trauma. Na policiju se to ne odnosi. Gotovo svi njeni pripadnici i ovog su 18. novembra bili raspoređeni na ulazima u mesta koja graniče s Vukovarom, pa tako i onima sa većinskim srpskim stanovništvom. Osim incidenta kada je pokraj Nuštra napadnut automobil sa srpskim registracijama, barem koliko je do sada poznato, drugih fizičkih napada nije bilo.

Biljana Pejić, predsednica Udruženja žena Negoslavčanke, rekla je da je policijsko vozilo na ulazu u to selo, udaljeno manje od 8 km od Vukovara, bilo prisutno tokom celog dana.

- Nijedan incident ovde, na sreću, nije zabeležen i ljudi se osećaju sigurnije kad vide da je policija u blizini - rekla je Pejićeva. Policija je dežurala i ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, kao i ispred zgrade ZVO-a, u kojoj su smeštena i druga udruženja srpske zajednice iz Vukovara.

- Mi već godinama imamo korektnu saradnju s policijom i to ne samo u vreme velikih skupova u Vukovaru - rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić dodajući da policija često patrolira na toj lokaciji. Ukoliko primeti nešto sumnjivo, kontaktira s osobom u Veću, koja je zadužena za komunikaciju s "organima reda". To im mnogo znači u smislu bezbednosti, ali i sprečavanja eventualnog uništavanja imovine.

Portparol PU vukovarsko-sremske Dragoslav Živković rekao je da su pripadnici MUP-a, jer ih je na obezbeđenju u subotu bilo i iz drugih policijskih uprava, samo "radili svoj posao".

- Uz regulisanje saobraćaja i sprečavanje stvaranja nepotrebnih gužvi, naš prvenstveni cilj je bio garantovati javni red i mir te sigurnost građana, a sve u skladu sa zakonskim propisima - rekao je Živković. Dodao je da se zbog neprimerenih ponašanja vrše detaljna izviđanja.

Drago mu je što građani u policiji vide garanciju sigurnosti te da bilo kakva saznanja o eventualnim incidentnim situacijama u bilo koje vreme mogu da prijave, a policija će u skladu sa svojim ovlaštenjima dalje postupati. Na pitanje koliko je policijskih pripadnika bilo angažovano na području Vukovara spomenutog datuma, samo je kratko odgovorio: "Dovoljno".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više