Novosti

Politika

Ploča u smeću 3

Policija je uhapsila mladiće koji su uništavali ploče gradskog i županijskog VSNM-a u Varaždinu

6tlxreaw245wpe560m0pjt1spd4

(foto Varaždinske vijesti)

Nekoliko dana nakon trećeg ovogodišnjeg uništavanja ploča srpskih manjinskih vijeća u Varaždinu, policija je otkrila i privela počinioce ovog i prijašnjih nedjela. Najnovija ‘žrtva’ bila je ćirilično-latinična ploča gradskog VSNM u Varaždinu koja je oštećena u noći s 15. na 16. septembra. Kako je bila je od metala, nije mogla biti razbijena kao ranije. Podsjetimo, dvojezična ploča na sjedištu gradskog VSNM-a, uništena je prvi put 2013. godine, a onda početkom jula ove godine, dok je u noći s 1. na 2. septembra uništena i ploča županijskog Vijeća.

- Čim sam to saznao, obavijestio sam policiju koja je izvršila uviđaj, a dan kasnije u policijskoj postaji protiv nepoznatih počinitelja podnio sam kaznenu prijavu - kaže za Novosti predsjednik VSNM-a Varaždina, Mile Sekulić.

- Policija je u istrazi sada imala i iskaze svjedoka, stanara u dvorištu u kojem se nalazi naše Vijeće i već u utorak obavijestili su me da su otkriveni i privedeni počinioci ovih vandalizama. Kako su naveli, radi se o osmorici mladića od kojih su svi mlađi od 30 godina. Nad njima se provodi kriminalistička obrada, a o daljnjim koracima odlučivat će Državno odvjetništvo. Za razliku od policije, razočarala me reakcija gradonačelnika Ivana Čehoka s kojim sam razgovarao i koji je rekao da su uništavanja ploča stvar policije i Srba - priča Sekulić.

Ako već nije gradonačelnik, vandalizam je osudila njegova zamjenica Sandra Malenica koja je početkom avgusta prisustvovala stavljanju nove ploče na zgradu gradskog VSNM-a nakon ranijeg vandalskog ispada.

- Osuđujemo snažno ovaj, opetovani vandalski čin i napravit ćemo sve što je u našoj moći da to bude uistinu zadnje ovakvo nedjelo. Ploču ćemo vratiti, a Grad će podmiriti troškove kao i ranije. Osim toga, morat ćemo ubrzati nabavku kamere za nadzor dvorišta što je već u postupku - izjavila je Malenica lokalnim medijima. Ona ne vidi nikakav razlog za višestruko uništavanje ploča tokom ove godine

- Zato bismo htjeli bi da se što skorije otkrije počinitelj kako bi se vidjelo što je tu točno posrijedi, jer prilike u gradu ocjenjujemo kao vrlo dobre - rekla je i ipak ocijenila da bi povod za vandalizam mogli biti pojedini istupi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji bi se mogle prelamati preko leđa građana koji s njima nemaju nikakve veze. O tome je, kako kaže, govorila na nedavno održanoj sjednici gradskog manjinskog vijeća kojoj je prisustvovao i saborski zastupnik Boris Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više