Novosti

Politika

Ploča u smeću

Nepoznati počinilac razbio je dvojezičnu ploču na sjedištu Vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu. Pretpostavlja se da je to učinjeno iz mržnje te je podnesena kaznena prijavu protiv nepoznatog počinioca

V8fpwxeb6zzdseefvuhv6xmmthx

Razbijena je dvojezična ploča na sjedištu Vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu.

- Nepoznati počinilac razbio je ploču u noći sa 7. na 8. jula. Pretpostavlja se da je to učinjeno iz mržnje. Policija je obavila uviđaj i našla razbijenu ploču u dvorišnom kontejneru za smeće. Podnio sam kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari i prijavio štetu - izjavio je za Novosti predsjednik gradskog VSNM-a Mile Sekulić.

Unatoč ovom vandalizmu, Sekulić ističe dobre međunacionalne odnose u gradu i najavljuje postavljanje nove ploče. Lokalni mediji su osudili vandalski akt, a susjedi i građani su također izrazili podršku Vijeću, ali gradske vlasti koje nisu reagirale.

- Čekam da me primi gradonačelnik Ivan Čehok da mu kažem da su gradske vlasti morale osuditi taj čin - rekao nam je Sekulić.

Saša Milošević, zamjenik potpredsjednika SNV-a, kaže da vandalizam u Varaždinu ne iznenađuje.

- To ražalošćuje i razgnjevljuje, ali, ponavljam, nije nikakvo iznenađenje. Zadnjih nekoliko godina sve je više ovakvih postupaka čak i u sredinama poput Varaždina. Niz sistema našeg društva, poput obrazovnog, kulturnog, medija i politike, natopljeni su nacionalističkim i šovinističkim sadržajima; kod nas nema prevencije ni adekvatnih sankcija za govor i postupke mržnje pa, ovo govorim bez cinizma, ovakve stvari zapravo treba i očekivati - ističe Milošević.

Ploča je bila meta napada i u novembru 2013. Tada je policija u roku od 48 sati otkrila četvoricu mladića koji su osuđeni na uvjetnu kaznu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više