Novosti

Politika

Petak 13. za ratne zločince

Sa 77 glasova za, tri suzdržana i dva protiv vladajuća je većina izmijenila Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Njime se zabranjuje kandidiranje ratnim zločincima i korumpiranim političarima, a uveden je i preferencijalni glas

Zka3me2xautpha4w7wizkzsjpcu

Prosvjed ispred Sabora

Oporba u glasovanju nije sudjelovala. Napustili su sabornicu nezadovoljni činjenicom da je predlagatelj, Klub SDP-a dva puta promijenio mišljenje o odredbi kojoj se zabranjuje kandidiranje pravomoćno osuđenima na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

Na kraju je djelomično prihvaćen amandman Mirele Holy po kojemu se zabranjuje kandidiranje svima koji su u trenutku raspisivanja izbora osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to ako su na izdržavanju kazne ili im njezino izvršenje tek predstoji. Sve do isteka rehabilitacijskog roka neće se moći kandidirati osuđeni za najteža kaznena djela te za zlouporabu položaja i ovlasti, javlja HRT. Dio koji nije prihvaćen odnosi se na specificiranje kaznenih djela, odnosno dio amandmana koji govori da se zabrana odnosi na one koji su počinili teška kaznena djela.

Zahvaljujući ovim izmjenama izbornog zakonodavstva, građani će već na sljedećim parlamentarnim izborima moći iskoristiti i preferencijalni glas. Međutim, on će se uvažiti samo ako kandidat dobije više od 10 posto glasova koje je osvojila lista na kojoj se nalazi.

Uoči izglasavanja zakona ispred Sabora se okupilo desetak aktivista koji su ukazali na nužnost zabrane kandidiranja ratnim zločincima i korumpiranim političarima. Njima se pridružio i SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više