Novosti

Rabljena sedmica

Oživljavanje Vlade

Premda se u medijima govori o Vladinoj rekonstrukciji, činjenica da bi je trebalo napustiti od četvero do sedmero ministara navodi na zaključak kako se više radi o pokušaju reanimacije

Large rabljena

Koliki će biti obim rekonstrukcije? – Andrej Plenković (foto Robert Anić/PIXSELL)

Četvero

Prvi maj je predaleko za nestrpljivog Andreja Plenkovića pa će Vladu, javljaju prijestolnički mediji, rekonstruirati uoči Uskrsa, neizvjesno je samo koliko će ministara postati žrtvama tog postupka. Prema onome što se može pročitati, odletjet će ih minimalno četvero, premda nije isključeno ni da ih ode čak sedmero. Dakle, osnovanije je govoriti o pokušaju reanimacije, oživljavanju, nego o korekciji. Iz igre, navodno sigurno, izlaze USKOK-ovi osumnjičenici, potpredsjednik Boris Milošević i Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a nagađa se da su na izlaznim vratima i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministrica regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak. Aladrović je, informiraju mediji, premijeru izrazio želju za odlaskom kako bi se pripremio za sudski postupak. S druge strane, on, premijer, javno je nazvao bizarnom priču ministrice Tramišak koja je medijima otkrila da joj prijete otkako nije dala neki posao firmi Omega Software, ali i povjerila novinarima da o tome nije izvijestila nadležne. Nagađa se tko bi mogao zamijeniti odlazeće: kao kandidati za potpredsjednike spominju se Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, te Snježana Vasiljević, profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Umjesto Ćorića ministar bi, navodno, mogao postati Davor Filipović, bivši HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. I član Inina Nadzornog odbora k tome. Nagađalo se da bi problema moglo biti oko smjene Tramišak. Odnosno, da će osmero hadezenjara u Saboru ustati protiv njezina odlaska, spekuliralo se o pobuni Slavonaca pod kontrolom utjecajnog Ivana Anušića, no on je otklonio takvu mogućnost. Točnije, rekao je da nema nikakve pobune, ali i da su se Plenković i Tramišak sastali te izgladili nesuglasice. Anušić je kazao i kako ne vidi razlog da ona ode iz Vlade. Sad, vrag zna je li mu više stalo do njezina ostanka ili do Plenkovićeva autoriteta, tek činjenica je da se čovjek sve više nameće, ali i da HDZ-ovci, u pravilu, nikad javno ne izražavaju nepovjerenje aktualnom šefu partije. Bez obzira na to što o njemu mislili.

 

Troje

Spomenuli smo da bi u takozvanoj Vladinoj rekonstrukciji moglo nastradati sedmero članova, pa smo nabrojali Miloševića, Aladrovića, Ćorića i Tramišak. Prosta matematika veli da smo ostali dužni tri što imena, što prezimena. Riječ je o ministrima čiji je odlazak zasad pod većim upitnikom od smjene četvero nabrojanih: to su ministar obrane Mario Banožić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar zdravstva Vili Beroš, nekadašnji Vladin superjunak i HDZ-ov adut u splitskoj izbornoj jedinici.

 

Diplomat

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija šef hrvatske diplomacije Grlić Radman, Gordan Grlić Radman, nazvao je Vladimira Putina počiniteljem ratnih zločina te izrazio nadu da ruski autokratski režim neće dugo trajati. No ruska diplomacija je, čini se, naprasno odlučila postati aktivna pa je reagirala na Grlić Radmanove ocjene. "Uvredljiv jezik i neutemeljene optužbe na račun predsjednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljive", uzvratila je Rusija nezadovoljna što je šef hrvatske diplomacije Putinovu vlast nazvao režimom. Zbog toga i zbog Grlić Radmanove javno izražene želje da ruski režim ne traje dugo, Rusi su uputili "snažan protest". Pa su rekli: "Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obilježavaju 30 godina", piše u ruskom priopćenju u kojem apeliraju da se hrvatske kolege pridržavaju diplomatskog bontona. I? I ništa. Oglasio se Grlić Radman. Evo kako je objasnio svoj istup: "Pogledajte, bio je jedan intervju od pola sata, ja sam govorio o puno tema. Ja nisam sudac, ja vidim stradavanje civila, agresiju koju nismo očekivali, okupaciju. Vidite, ja vam govorim o tome, ja ne mogu govoriti, ja mogu reći, ali ne mogu govoriti u ime suda. Ja ne mogu govoriti u ime nekoga tko treba istražiti ratni zločin, tko je počinio ratni zločin." Ukratko, diplomat bi bio mudriji da je šutio. No to znamo odavno.

 

Suze

Suze Marine Lovrić Merzel ugledali smo na zagrebačkom Županijskom sudu dok joj je sudac Vjeran Blažeković obrazlagao nepravomoćnu sedmogodišnju zatvorsku kaznu. Bivšoj SDP-ovoj sisačkoj županici bit će oduzeto i 230 tisuća kuna nepripadajuće zarade, stan u Zadru te po 680 tisuća kuna i deset tisuća eura. Inače, osuđena je zbog primanja mita i srodnih kaznenih djela. Prema sučevim riječima, neshvatljivim je zloporabama pokazala bezobrazluk i bahatost, "bez svijesti, samokritičnosti i odgovornosti oštetila je relativno siromašnu županiju" u kojoj je u dva navrata izabrana za županicu. Sud ju je proglasio krivom po svih osam točaka optužnice, uz ostalo i zbog primanja 100 tisuća eura mita od poduzetnika Željka Žužića. Tim je novcem, sumnjao je USKOK, a povjerovao sud, kupila stan u Zadru i upisala ga na ime nećaka Dalibora Rožankovića. Osuđena je i zbog preplaćivanja pri kupnji zgrade u kojoj je Hitna pomoć, zbog bezrazložnog plaćanja savjetnika, zapošljavanja rodbine, plaćanja privatnih troškova županijskim novcem... Kao olakotne okolnosti u obzir su uzeti protok vremena od kaznenih djela i neosuđivanost, dok su otegotne "znatno izražena kriminalna volja, potpuni izostanak samokritičnosti" i nanošenje štete županiji o kojoj se trebala brinuti.

 

Prijetnja

A kad smo već kod uspjeha čelnika lokalne samouprave, nije lijepo preskočiti Bojana Ivoševića, splitskog dogradonačelnika. Nakon manje od godine provedene na tom položaju već je zaradio optužnicu i to od Općinskog državnog odvjetništva zbog prijetnje urednici gradske rubrike Slobodne Dalmacije. Da afera gradsku vlast gura prema novim izborima potvrdilo se u srijedu, u trenutku zaključenja ovog broja, kad je najavljeno da će gradonačelnik Ivica Puljak dan poslije objaviti da on i njegov zamjenik daju ostavke i idu zajedno na nove izbore znatiželjni oko toga, kako je izjavio Puljkov suradnik, "žele li građani Splita uistinu promjenu".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više