Novosti

Kultura

Otvorena izložba "Bordinih sedam decenija" u biblioteci "Prosvjete"

Izloženi su originalni eksponati koji nisu bili prikazani na ovogodišnjoj izložbi animacije u Muzeju suvremene umjetnosti, rekla je voditeljica biblioteke Goranka Buljan, ističući da je izložba dio ovogodišnjih Dana srpske Kulture koji su zbog pandemije znatno reducirani

Large buljan1

Goranka Buljan, voditeljica biblioteke SKD-a "Prosvjeta" (foto Nenad Jovanović)

U biblioteci SKD-a "Prosvjeta" u Zagrebu u toku je izložba "Bordinih sedam decenija" posvećena animatoru, filmskom redatelju, karikaturistu, ilustratoru i grafičkom dizajneru Borivoju Dovnikoviću Bordi, kojom se obilježava sedamdeset godina njegovog umjetničkog rada i 90 godina života, koliko će napuniti 12. decembra.

Eksponati za izložbu, koja traje od 13. novembra do 4. decembra, posuđeni su iz fundusa "Zagreb filma", Kuće ljudskih prava, knjižnice "Bogdan Ogrizović", privatne zbirke i fonda biblioteke.

- Radi se o originalnim eksponatima koji nisu bili prikazani na ovogodišnjoj izložbi animacije u Muzeju suvremene umjetnosti, u čijem je fokusu 60 godina rada "Zagreb filma" u kojem je Bordo proveo svoj radni vijek - rekla je za Novosti voditeljica biblioteke Goranka Buljan, ističući da je izložba sastavni dio ovogodišnjih Dana srpske Kulture, koji su zbog situacije znatno reducirani.

- Ideju o izložbi kojom bi proslavili dvije okrugle Bordine godišnjice i podsjetili na njegov značajni opus velikim dijelom posvećen i srpskoj zajednici za čije je medije i izdavaštvo stvarao od 90-ih godina, dobili smo prošle godine kada smo započeli s organiziranjem. Željeli smo podsjetiti na godine stvaralaštva u kojima je učinio puno za našu zajednicu. Odgađali smo otvorenje, čekajući da dođu bolja vremena kako bi došlo što više ljudi, ali vidimo da epidemija još uvijek traje - rekla je Buljan, dodavši da se izložbom nastojalo objediniti sva područja Bordinog likovnog i umjetničkog rada: animaciju, crteže, ilustracije, karikature, enigmatiku, strip, ali i reklame, s obzirom da je značajan njegov rad i u tom području.

Goranka i njena kolegica Snježana Čiča podsjetili su da je Bordo radio za časopise "Prosvjeta" i "Bijela pčela" od njihovog prvog broja nakon obnove sredinom 90-ih. Osim što je kreirao naslovnice, Bordo je za svaki broj "Bijele pčele" nacrtao strip "Čipko i djed Filip", dok je u "Prosvjeti", osim karikatura, radio i križaljke, što je do sada manje poznato. Dovniković je radio i naslovne stranice za neke od njenih izdanja, autor je i loga "Prosvjete", gdje je objavljena i knjiga "B… znači Bordo".

Njegova je zamisao i logo Srpske pravoslavne opšte gimnazije. Radio je i za ugasle časopise "Hrvatska ljevica" i "Identitet", a redovno crta karikature za svaki broj "Novosti". Originale nekih od njih poklonio je Zoranu Pusiću i Kući ljudskih prava koji su ih ustupili za izložbu.

Izložba eksponata Borivoja Dovnikovića Borde (FOTO Nenad Jovanović)

Zbog pandemije otvorenje nije bilo javno oglašeno, pa su mu prisustvovali samo zaposlenici "Prosvjete", uz Bordine poslane pozdrave. Ipak, u biblioteku je dolazi vidjeti veći broj ljudi, od studenata do starijih. Katalog za izložbu je u izradi, a planirana je i virtualna šetnja izložbom kroz video snimku ili galeriju fotografija svakog panoa i ormarića koje bi se postavile na portal biblioteke.

- Mnogi eksponati, poput knjige snimanja, ranije nisu izlagani, pa čine jedinstveni postav izložbe koja neće biti ponovljena niti postavljena u drugim sredinama, jer nakon zatvaranja moraju biti vraćeni, o čemu je potpisan i ugovor - ističe Buljan.

Ovo ipak neće biti zadnja izložba u biblioteci tokom ove godine.

- U toku je četvrti po redu Festival dječje ilustracije. Ove godine tema su djela Jovana Jovanovića Zmaja, a do roka za predaju stiglo je 200-ak radova, neki i iz Srbije, što govori o velikom interesu djece. Žiri će odlučiti koji su najbolji u konkurenciji svakog od osam razreda i oni će biti okačeni u dvorani. Nažalost, ove godine nećemo organizirati druženje, ali će pobjednici biti obaviješteni - rekla je Snježana Čiča.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više