Novosti

Manjinski zastupnik

Oтeжaнo дo бeсплaтнe прaвнe пoмoћи

Нeриjeткo oсoбe кoje су сe нaшлe у тeшкoj живoтнoj ситуaциjи, бeсплaтну прaвну пoмoћ видe кao jeдини излaз, кao гaрaнт кaквe-тaквe прoцeснe "jeднaкoсти oружja", рeклa je Дрaгaнa Jeцкoв

Large sabor

Stradalima u potresu besplatna pravna pomoć bila je nužna (foto Josip Regović/PIXSELL)

Komentirajući u Saboru Izvješće o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava za 2020. i 2021., SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov ustanovila je da su ova izvješća iz godine u godinu identična, da se iznose samo brojke te se ne problematiziraju sva pitanja koja se odnose na besplatnu pravnu pomoć. Podsjetila je da je Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći uspostavljen sveobuhvatan sustav pružanja besplatne pravne pomoći, prvenstveno osobama slabijeg imovinskog stanja pri rješavanju njihovih egzistencijalnih pitanja. To je važno, naglasila je, jer se tako preveniraju skupi sudski postupci i štite prava građana.

- Nerijetko osobe koje su se našle u teškoj životnoj situaciji, besplatnu pravnu pomoć vide kao jedini izlaz, kao garant kakve-takve procesne "jednakosti oružja" - navela je Jeckov.

Besplatna pravna pomoć na potresom pogođenim područjima bila je od velike važnosti. Kako je objasnila zastupnica, preduvjet za pokretanje postupka obnove je uređenost imovinsko-pravnih odnosa nad nekretninama za koje se podnosi zahtjev. Tom uvjetu ne udovoljava veliki broj nekretnina na potresom pogođenim područjima pa je potrebno pokretati dodatne pravne postupke.

- Stanovništvu tih područja bilo je nužno osigurati pravovremenu i sveobuhvatnu savjetodavnu pravnu pomoć, a svoj doprinos dale su i organizacije poput SNV-a - rekla je Jeckov.

Osim toga, u prvoj godini pandemije koronavirusa, u 2020., primarna pravna pomoć pružena je ukupno u 27.189 slučajeva, a u 2021. u 24.950 slučajeva. Taj broj je 2019. godini iznosio 20.679, što je značilo povećanje broja pružene primarne pravne pomoći za čak 31,48 posto u 2020.

Građani se za besplatnu pravnu pomoć najčešće obraćaju udrugama. U neposrednom su kontaktu s građanima, često djeluju na terenu i imaju direktan uvid u njihove svakodnevne potrebe. Tako iz predmetnih Izvještaja proizlazi da su udruge i pravne klinike pružile primarnu pravnu pomoć u više od 80 posto slučajeva, navela je Jeckov, dok se preostali dio odnosio na upravne odjele u županijama.

- Povećanje broja pružene primarne pravne pomoći u 2020. godini nažalost nije pratilo povećanje financijskih sredstava. Čak su smanjena u 2021. godini. U 2021. osiguran je iznos od 1.985.000 kuna koji je putem javnog natječaja raspodijeljen na 23 pružatelja u rasponu od 50.000 kuna do maksimalnih 95.000 kuna na godišnjoj razini - kazala je Jeckov.

Proračunska sredstva za pružanje besplatne pravne pomoći nisu dovoljna za osiguravanje kontinuiranog rada ovlaštenih pružatelja. Ukoliko se maksimalni iznos raspodijeli na 12 mjeseci, evidentno je da u najboljem slučaju mjesečni iznos koji udruge i pravne klinike imaju na raspolaganju za pružanje besplatne pravne pomoći, iznosi mizernih 7.916,66 kuna.

Navela je još da veliki broj jedinica lokalne i regionalne samouprave nije u mogućnosti financirati pružatelje besplatne pravne pomoći, iako je takva mogućnost predviđena Zakonom. Tako su stanovnici slabije razvijenih područja dovedeni u nepovoljniji položaj.

- Problem definitivno predstavlja dugotrajnost rješavanja žalbi na rješenja o besplatnoj pravnoj pomoći. Pravobraniteljica je u dijelu svog Izvještaja, koji se tiče besplatne pravne pomoći, navela da u jednom predmetu osoba podnijela žalbu na rješenje u osmom mjesecu 2017. godine, a ni nakon tri godine nije dobila odgovor. Također, županijski uredi nisu u mogućnosti brzo procesuirati predane zahtjeve, a strankama je kratak rok za ulaganje pravnih lijekova. Najočitiji primjer je osoba koja se javila Srpskom narodnom vijeću i kojoj je uručen izvanredni otkaz. Imala je 15 dana za odgovor. Rješenje je dobila tri mjeseca nakon toga, što znači da su joj ostale dvije opcije – da plati odvjetničku uslugu ili da se zastupa sama - navela je Jeckov neke od primjera u praksi.

Kao problematično također vidi što pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju prvenstveno državljani i osobe na stalnom boravku. Postoji mnogo stranaca koji se godinama muče s ostvarivanjem prava na stalni boravak, rekla je Jeckov, no iz godine u godinu im se produljuje privremeni boravak pa teško ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više