Novosti

Kronika

Oсвeштaнa бoгoмoљa

Нa прaзник Свeтoг вeликoмучeникa Прoкoпиja, у вукoвaрскoм пригрaдскoм нaсeљу Липoвaчa oсвeштaни су нoвoсaгрaђeнa бoгoмoљa и пaрoхиjски дoм. Чин oсвeћeњa извршиo je eпискoп oсeчкoпoљски и бaрaњски Хeрувим

Large 2

Vladika Heruvim u Lipovači

Na praznik Svetog velikomučenika Prokopija, u vukovarskom prigradskom naselju Lipovača osveštani su novosagrađena bogomolja posvećena tom svetitelju i parohijski dom. Čin osvećenja izvršio je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim nakon liturgije koju je služio uz sasluženje sveštenstva iz nekoliko parohija.

- Svi danas osećamo radost što smo posle mnogo vremena i mnogih iskušenja uspeli ovu bogomolju privesti svojoj svrsi, da ona bude mesto sabranja našeg naroda ne samo ovog mesta nego iz svih krajeva naše eparhije. Zajedno sa našim narodom, predstavnicima političkog života naše zajednice u Republici Hrvatskoj, zajedno sa crkvom našom uspeli smo da učinimo još jedno veliko delo za ovu eparhiju. Da nam ono bude mesto gde ćemo se sabirati, gde ćemo čuti reč Jevanđelja, gde nećemo mrzeti jedni druge – rekao je vladika Heruvim zahvalivši u ime meštana Lipovače svima koji su pomogli da ovo mesto dobije svoju bogomolju, posebno srpskim političkim predstavnicima, zastupnicima u Saboru RH, načelnicima opština, Zajedničkom veću opština i brojnim pojedincima koji su učestvovali kako novčanim prilozima tako i dobrovoljnim radom.

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske zajednice Srđan Kolar koji je u čitavom poslu bio angažovan od samog početka, izrazio je zadovoljstvo postignutim zajedništvom naroda i institucija srpske zajednice ne samo iz Lipovače nego iz okolnih mesta i opština Borovo, Markušica, Negoslavci, Trpinja, Erdut i Šodolovci.

- Svi redom su se uključili u izgradnju odnosno obnovu ove naše bogomolje. Materijalom je pomogla i vukovarska gradska firma Komunalac. Svima njima sam zahvalan i veoma sam ponosan ovim što smo postigli. Radosni smo kao i naš narod koji se danas ovde okupio zato što smo sagradili nešto što će ostati našim potomcima – rekao je Kolar.

Tom prilikom je drugi paroh borovonaseljske parohije jerej Siniša Mićanović odlikovan u čin protonamesnika. Sveti velikomučenik Prokopije je seoska slava i zavetni dan ustanovljen pre osamdeset godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više