Novosti

Politika

Osmi FALIŠ

Ovogodišnji Festival alternative i ljevice Šibenik FALIŠ održat će se od 3. do 5. rujna. Organizatori najavljuju da će najbrojniji sudionici festivala biti povjesničari i povjesničarke, znanstvenici kojima nisu važni nacionalni mitovi i konstrukcije, ali im jesu svete činjenice

Coavcob6a23wzkr9p0x0v59wnfu

Osmi po redu Festival alternative i ljevice Šibenik FALIŠ održat će se od 3. do 5. rujna na Trgu Ivana Pavla II. Organizatori najavljuju da će najbrojniji sudionici festivala biti povjesničari i povjesničarke, znanstvenici kojima nisu važni nacionalni mitovi i konstrukcije, ali im jesu svete činjenice: tragovi povijesti koja je sretnima učiteljica, a onim drugima mučiteljica života.

‘Otkako smo ga pokrenuli, FALIŠ smo njegovali kao događaj na koji se ne ide po mišljenje, nego se dolazi razmijeniti ga, bez obzira o čemu je riječ: sužavanju ili osvajanju prostora slobode, revizionizmu, teologiji, tehnologiji, aktualnim događajima ili ekonomiji. Od tog načela nismo odustali prije, a nećemo ni sada, u doba korone. To što će nas zbog epidemioloških mjera morati biti manje na Maloj loži, opet je bolje nego da vas i nas ne bude nikako na šibenskoj agori’, poručuju organizatori.

Festival se otvara u četvrtak, 3. rujna, u 20 sati promocijom knjige novinara Petra Vidova ‘Opasne priče: politike koje su zarobile svijet’. Zatim slijedi predavanje Stipe Grgasa, voditelja Katedre za amerikanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predsjednika Hrvatskog društva američkih studija, pod naslovom ‘Amerika 2020.: Krah carstva ovozemaljskog?’. Prvi dan FALIŠ-a zatvara se javnim intervjuom s aktivistom i hakerom Denisom Perišom koji će voditi Marko Podrug.

Posjetitelje FALIŠ-a u petak pak očekuje promocija knjige Borisa Dežulovića ‘Summa atheologiae: Nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg’, na kojoj će pored autora i uz moderaciju teologa Zorana Grozdanova sudjelovati i kolumnist Novosti Viktor Ivančić. Zatim slijedi okrugli stol ‘Ateizam: Strah od tuđe nevjere ili vlastitog malovjerja?’ na kojem će govoriti don Hrvoje Katušić i fra Domagoj Runje. Posljednje predavanje, pod naslovom ‘Ekonomija sreće’, toga dana održat će ekonomist Petar Filipić.

Festival se zatvara u subotu, 5. rujna, kada će se s početkom u 19 sati održati promocija knjige Slavena Raškovića i Igora Čoke ‘Život u limbu – knjiga ožiljaka’. Iste večeri povjesničar Hrvoje Klasić održat će predavanje ‘1968.: godina koja je uzdrmala svijet’, a Milivoj Bešlin ‘1971.: Srpski liberali u Hrvatskom proljeću’. Posljednjeg dana festivala posjetitelji imaju priliku prisustvovati okruglom stolu ‘Na braniku povijesti’ na kojem će govoriti povjesničari iz Hrvatske, Slovenije i Srbije: Snježana Koren, Božo Repe i Dubravka Stojanović.

Cijeli program FALIŠ-a možete pronaći ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više