Novosti

Društvo

Opet vjetroelektrane

Mještani Vukšića pokraj Benkovca od sredine januara prikupljaju potpise za peticiju protiv vjetroparka koji bi, prema Prostornom planu Zadarske županije, uskoro mogao biti postavljen u naseljenom dijelu sela

Large intrigator  anja

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Mještani Vukšića pokraj Benkovca usprotivili su se izgradnji sedamnaest vjetroagregata koji bi, prema Prostornom planu Zadarske županije, uskoro mogli biti postavljeni u naseljenom dijelu sela. Od sredine januara prikupljaju potpise za peticiju protiv vjetroparka i govore o potencijalno negativnom učinku za ljude i okoliš. Pobunjeni mještani pozivaju benkovačko rukovodstvo da odustane od tog projekta.

Sudeći po izjavama koje lokalnim medijima daje gradonačelnik Tomislav Bulić, Benkovcu su vjetroelektrane u Vukšiću "nametnute" Županijskim prostornim planom. Gradonačelnik navodi da vlast uopće nije bila obaviještena o izmjenama i dopunama tog plana. Mještanima poručuje da nema razloga za paniku, a njemu je u cijeloj priči sporna samo naknada iz obnovljivih izvora energije koja im po zakonu slijedi, a koja je, kako kaže, preniska.

Gradonačelnik Benkovca morao bi znati za primjer iz obližnjeg Ervenika i Knina i Vjetropark Krš-Pađene. Tamo još uvijek čekaju isplatu naknada, a kako stvari stoje, dug će utjerati sudskim putem. Vedrana Mišković, SDP-ova županijska vijećnica, smatra da je Bulić "ili nekompetentan ili indolentan."

- Prostorni plan je važniji od proračuna jer dugoročno definira razvoj. HDZ ima cijelu vertikalu vlasti, gradonačelnik ne može dopustiti da u nešto bude neupućen. Benkovac je stranka u tom postupku, Grad sudjeluje u svim fazama odlučivanja. Kod vjetroelektrane Vukšić su donijete mjere ublažavanja i moraju se odraditi na propisan način kako bi se omogućila zaštita okoliša. Sad je donesena odluka da se ide na još jednu izmjenu i dopunu prostornog plana, stoga mislim da je najbolje da predstavnici Vukšića zatraže da se to izbaci - savjetuje Mišković.

Županijska vijećnica slaže se da je lokacija u Vukšiću neodgovarajuća i da postrojenja nikako ne bi smjela biti blizu naselja. Objašnjava da se za proizvodnju samo jednog megavata energije koristi oko 50 hektara prostora.

- Javnost treba postavljati pitanje o isplativosti vjetrenjača te što općine i gradovi imaju od toga. Ako znamo za mjesta koja ne dobivaju ni tu sitnu naknadu, onda je jasno da je to uzaludno trošenje resursa bez ikakve koristi za lokalnu zajednicu - zaključuje Vedrana Mišković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više