Novosti

Politika

Odbijena Skejina tužba zbog Biltena SNV-a

Općinski kazneni sud oslobodio je urednika Biltena SNV-a Aleksandra Miloševića i novinarku Tamaru Opačić od tužbe koju je protiv njih podignuo zapovjednik IX bojne HOS-a Marko Skejo zbog tekstova u Biltenu SNV-a

Large skejo

Marko Skejo (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Zagrebački Općinski kazneni sud u petak je oslobodio Aleksandra Miloševića kao urednika i Tamaru Opačić kao novinarku optužbe koju je protiv njih podignuo Marko Skejo, nekadašnji zapovjednik IX bojne HOS-a Rafael Boban. Skejo ih je tužio tvrdeći da su ga urednik i novinarka u Biltenu Srpskog narodnog vijeća "Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017.", objavljenom 2018. godine, oklevetali i uvrijedili pa mu time nanijeli štetu časti i ugledu. Skeju je zasmetalo i što je jedinica HOS-a, kojom je zapovijedao, nazvana zloglasnom. Sud mu, međutim, nije dao za pravo pa će morati platiti troškove kaznenog postupka.

Zadnja rasprava u ovom postupku održana je u srijedu kada je svjedočio predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić. Rasprava je obilježena čestim prekidima i upozorenjima sutkinje Dubravke Čošić. Odvjetnik tužitelja Davorin Karačić, koji je na sud došao sa značkom s prvim bijelim poljem na hrvatskom grbu, izbačen je iz sudnice jer nije prestajao govoriti, iako mu je riječ bila oduzeta.

Slično se na samom kraju rasprave ponašao i Skejo koji je želio pokazati nekakvu kapu koju je nosio u torbi pa je ustao i počeo hodati po sudnici i vrijeđati prisutne. Odvjetnicu Linu Budak nazvao je "Jugoslavenkom", a kad je ona na to upozorila sud, dodao je: "A nego što si." Zbog takvog ponašanja sutkinja je zvala pravosudnu policiju da reagira.

Tonči Majić svjedočio je o deložacijama iz tzv. vojnih stanova u Splitu 90-ih godina u kojima su sudjelovali i pripadnici IX Bojne HOS-a. Ispričao je kako su ga, kao aktivistu, stanari zvali na deložacije. Nepoznati ljudi, obučeni u maskirne ili crne uniforme, nasilno su ulazili u stanove, uz prijetnje oružjem izbacivali stanare, najčešće srpske nacionalnosti uključujući žene i djecu, te zadržavali svu imovinu, tvrdeći da ona sada pripada Hrvatskoj vojsci. Točan broj takvih slučajeva nije poznat, ali pretpostavka je da nije ispod tisuću.

Što se tiče HOS-ovaca, Majić je kazao da zna da su oni "bili glavni u Poljičkoj ulici u Splitu". Zbog svog aktivističkog angažmana Majić je bio prebijan. Skejini odvjetnici su na sudu željeli osporiti njegovu vjerodostojnost, tvrdnjom da je aktivist?!

U raspravi se potegnulo i pitanje HOS-a za koji je u Biltenu napisano da je bio zloglasan, što je pojašnjeno tvrdnjom da su nosili crne uniforme, ustaško znakove i kao dan osnivanja uzeli 10. travnja, kada je formirana NDH, tako da nije bilo sumnje tko ih je inspirirao. Vesna Alaburić, odvjetnica Tamare Opačić, naglasila je da samo ime jedinice nazvane po jednom od zapovjednika ustaške crne legije Rafaelu Bobanu dovoljno da bude ozloglašena, s obzirom na zločine počinjenje tokom Drugog svjetskog rata. Posebno je ukazala na činjenicu da je u svakoj demokratskoj državi opravdani javni interes ukazati na veličanje zločinačkih režima koje karakteriziraju rasizam i diskriminacija.

Optužba je tražila da se na sudu pročitaju tekstovi Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića iz Novosti koji su, kako su kazali, "dokaz očigledne mržnje prema RH i hrvatskom narodu" kao i da se iz Novosti kao novine vidi da su "usmjerene protiv RH i uglednih osoba u RH i pripadnika Katoličke crkve, a što je dokaz da se radi o mržnji i propagandi protiv RH". Sud takav zahtjev nije uvažio.

Inače, zbog tekstova u Biltenu tužbe je najavilo desetero osoba: uz Skeju, tu su Ivica Marijačić, Marko Jurič, Marko Ljubić, Predrag Mišić – Peđa, Stevo Culej, Marko Perković Thompson i preminuli Zdravko Tomac, a podizanje su najavili bivši saborski zastupnik Anto Đapić i odvjetnik Zvonimir Hodak. Neke tužbe sud je u startu odbacio, neki su odustali, dok je dio pravomoćno okončan, sve u korist SNV-a. Osim Skeje, na sudu je još jedan postupak.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više