Novosti

Društvo

Obljetnica nepostojanja

Nakon 15 godina otkako je Babina gora povrh Tušilovića političkom odlukom odabrana kao lokacija za odlaganje otpada, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku o projektiranju i izvođenju radova Centra za gospodarenje otpadom

Large intrigator paulina

Babina gora (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Petnaest je godina otkako je Babina gora povrh Tušilovića političkom odlukom odabrana kao lokacija za odlaganje otpada Karlovačke županije. Potom je unaprijeđena u regionalnu lokaciju za još dvije susjedne županije, Ličko-senjsku i Sisačko-moslavačku. Plasirana su brojna obećanja, promijenio se niz gradskih i županijskih vođa, uz mnogo novčanih izdataka, a Babina gora ostala je lokacija samo na papiru. Građani, koje nitko nikada nije pitao za mišljenje, s vremenom su se organizirali u ekološke udruge putem kojih su rekli svoje "ne" Centru za gospodarenje otpadom na ovom području bogatom izvorima vode.

Ove godine stigla je i odluka državnog tijela kojom bi postupak oko Babine gore mogao još više biti usporen. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku o projektiranju i izvođenju radova Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Babina gora, koje provodi tvrtka CGO Karlovačke županije Kodos. Utvrđeno je da je tvrtka Kodos počinila niz prekršaja u proceduri javne nabave: nezakonitu izmjenu stručnjaka, izostanak dokaza o formalnom obrazovanju stručnjaka i nezakonitu izmjenu odabrane ponude. Iako je prošlogodišnjom izgradnjom pristupnog puta do Babine gore priča o konačnoj izgradnji objekta Centra donekle postala izvjesna, čini se da je sporni CGO, po riječima Mile Sokolića iz karlovačke udruge Pravica, ipak sve dalje od realizacije.

- Nadamo se da je odluka Državne komisije prvi korak prema zaustavljanju svake ideje o odlagalištu na Babinoj gori. Odluka je pokazatelj da nešto u cijelom sistemu ne štima i da su menadžment Karlovačke županije i Kodosa improvizirali u svojim postupcima. To nam daje za pravo da i dalje inzistiramo na totalnoj obustavi svih radnji oko izgradnje budućeg centra. Vjerujemo da Karlovačka županija neće odustati od svog nauma jer je uloženo jako puno energije i novca u nepostojeći centar, ali građani su i dalje protiv i još imamo energije za otpor. I dalje nastojimo dokazati da taj centar nema smisla i da je potrebna revizija cijelog projekta - ističe Sokolić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više