Novosti

Društvo

Novinarska solidarnost spasila Davorku Blažević od ovrhe

Osim što ste svojim odazivom pomogli meni, pokazali ste i da HND još uvijek ima snagu na koju se svatko od nas, kada se nađe u kriznoj situaciji, može osloniti, poručila je novinarka Trisa Davorka Blažević koja je bivšoj sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović za povredu ugleda i časti trebala platiti 51,4 tisuće kuna

Large davorka

Davorka Blažević (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Zahvaljujući solidarnosti novinarki i novinara portal Tris u ponedjeljak je uplatio iznos od 51.370 kuna na ime kazne, kamata i sudskih troškova dosuđenih njihovoj novinarki Davorki Blažević u privatnoj tužbi koju je protiv nje pokrenula bivša sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić Baranović za povredu ugleda i časti.

Podsjetimo da je povodom organiziranja akcije solidarnosti prošli tjedan predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je kako će HND idućih dana krenuti u kampanju u kojoj će se objavljivati imena i prezimena sudaca i sutkinja koji tuže novinare.

- Sramotno je ovo maltretiranje novinara - jer se to samo tako može nazvati - i traženje velikih odštetnih zahtjeva za povredu časti i ugleda. Riječ je o "obijesnom parničenju" u kojem se traže velika novčana sredstva kao odšteta. Pitam se kako i tko može odrediti "duševnu bol" i koliko to košta. Ovo je skandalozna presuda i kao takva pokazuje da se nastavlja teror tužbama, a tome jednom treba stati na kraj - kazao je Zovko dodavši kako je sutkinja u početku tražila odštetu od 150.000 kuna, a spuštena je na 40.000.

HND je zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji i objavio pismo novinarke Davorke Blažević koje prenosimo u cijelosti:

"Drage kolege, dragi prijatelji,

hvala vam svima na iskazanoj solidarnosti i pomoći koju ste mi tako brzo pružili. Za mene je to neprocjenjivo, zbog saznanja da u teškim trenucima nisam bila sama, da je iza mene stala cijela moja strukovna organizacija kojoj sam u kontinuitetu vjerna 35 - 40 godina. Na sreću, ovo je prvi put da mi je trebala pomoć i zbilja sam ganuta koliko vas se odazvalo na apel HND-a i pokazalo spremnost da pomogne.

Osim što ste svojim odazivom pomogli meni, pokazali ste i da HND još uvijek ima snagu na koju se svatko od nas, kada se nađe u kriznoj situaciji, može osloniti. Njegujmo svoju profesiju, njegujmo svoje društvo, ne bagatelizirajmo njegovu moć, čuvajmo taj duh kolektiviteta u opasnom novinarskom svemiru jer ne samo što nam, kad zatreba, može pružiti ruku kako se ne bismo u tom svemiru trajno izgubili, nego može pomoći i da se ovakve situacije preveniraju zaštitom profesije u cjelini i beskompromisnom borbom za novinarske slobode i pravo na iznošenje vrijednosnih sudova. Novinarstvo bez stava je kao kuća bez krova i doista je neprihvatljivo da stradamo zbog svojih stavova i mišljenja. Ovaj sam put zbog toga stradala ja, sutra može bilo tko od vas.

Beskrajno vam hvala na pomoći, čuvajte sebe i profesiju, pogotovo od oportunizma, površnosti i nekritičnosti. Po prirodi stvari, ne priliči nam uloga apologeta vlasti. Time dezavuiramo profesiju, ali i sami sebe. Ponekad je cijena visoka, ali na mom primjeru pokazalo se da, uz HND i sve vas koji njegujete duh solidarnosti i kolegijalnosti, nije nepremostiva.

Još jednom hvala svima, neizmjerno cijenim vašu pomoć i iskreno sam dirnuta njome.

Srdačno i sa zahvalnošću,

Davorka Blažević"

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više