Novosti

Politika

Nevladine organizacije traže odgovornost ministra Božinovića zbog progona izbjeglica

Are You Syrious, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli upozoravaju na najmanje deset tisuća nezakonito protjeranih izbjeglica

Jmlzchnmgxudl8b2ezlqtqqlcwn

Aktivisti nevladinih organizacija na tiskovnoj konferenciji (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Zbog najmanje deset tisuća dokumentiranih nezakonitih protjerivanja izbjeglica, organizacije Are You Syrious, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli pozivaju na odgovornost Ravnateljstvo policije, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena. Traže da se sankcioniraju nalogodavci i izvršitelji takvog postupanja, kao i hitan prekid nezakonitog ponašanja prema izbjeglicama i volonterima.

Tim povodom udruge Are You Syrious, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli na konferenciji za medije, održanoj ispred Ministarstva unutarnjih poslova, predstavili su 'Peti izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju Republike Hrvatske: Nezakonite prakse i sustavno kršenje ljudskih prava na granicama Europske unije'.

‘Hrvatska se zbog takvog ponašanja našla na sramotnoj listi zemalja u kojima se ne poštuju temeljna ljudska prava, zajedno s Mađarskom i Italijom čiji su režimi postali paradigmatski primjeri nedopustivog ophođenja prema izbjeglicama, migrantima i organizacijama civilnog društva’, poručuju iz te tri organizacije tražeći istragu i kažnjavanje policijskih službenika koji su, usprkos zakonskoj odredbi o mogućnosti odbijanja izvršenja nezakonite naredbe, svojim postupanjem prekoračili ovlasti i prekršili zakone.

Podsjećaju da su zastupnici Europskog parlamenta u utorak na sjednici Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove oštro prozvali Vladu Republike Hrvatske zbog nasilja prema izbjeglicama i pritiska na udruge koje štite njihova ljudska prava. ‘Europski parlamentarci  pitali su Europsku komisiju koje će korake poduzeti te jesu li već pokrenuli prekršajni postupak prema hrvatskim vlastima zbog nezakonitog protjerivanja 7000 ljudi o kojima su zastupnici Europskog parlamenta bili obaviješteni. Od Vlade RH zatražili su hitni prestanak kolektivnog protjerivanja i omogućavanje pristupa azilu sukladno međunarodnom, europskom i nacionalnom pravu. Paralelno s tim zasjedanjem, trideset zastupnika Europskog parlamenta objavilo je otvoreno pismo Europskoj komisiji i Vladi Republike Hrvatske u kojem traže hitni prekid svih nezakonitih postupanja prema izbjeglicama, ali i prema udrugama, pravnicima i drugim braniteljima ljudskih prava izbjeglica i migranata. Dodatno, zatražili su provjeru načina na koji su vlade Hrvatske, BiH te Srbije utrošile europski novac namijenjen zaštiti granica, ali i temeljnih ljudskih prava izbjeglica jer sumnjaju da je došlo do zlouporabe dodijeljenih sredstava’, upozoravaju iz udruga, podsjećajući i na nedavno objavljene izvještaje Amnesty Internationala, UNHCR-a, organizacije No Name Kitchen i drugih međunarodnih aktera koji prate stanje na hrvatskih državnim granicama.

Tea Vidović iz Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli ističe da se takve stvari zasigurno događaju i da više nitko ne propituje je li to istina ili nije. ‘Sva svjedočanstva ukazuju da se događa sustavno i organizirano kolektivno protjerivanje izbjeglica s teritorija EU-a’, rekla je Vidović.

Antonija Potočki iz udruge Are You Syrious? rekla je da nastupaju u ime oko 10.000 žena, djece i muškaraca koji su samo prošle godine protjerani iz naše zemlje. Mnogi od njih su iskusili ‘hrvatsku dobrodošlicu’ koja, prema brojnim iskazima, uključuje brutalno premlaćivanje pendrecima, šakama i nogama, skidanje do gola, oduzimanje vode i hrane, prijetnju oružjem, pucanje, krađu i uništavanje osobnih stvari, ilegalna i nasilna protjerivanja obitelji, maloljetnika, bolesnih i starijih osoba, rekla je Potočki.

Iz udruga također upozoravaju da je prema podacima MUP-a od 8207 osoba, koliko ih je zatečeno u Hrvatskoj tokom prošle godine, njih 1438 vraćeno u treće zemlje, 1068 je zatražilo azil, a 536 osoba je zadržano, iz čega proizlazi da je jasno što se dogodilo sa 3042 osobe koje je policija zatekla u nezakonitom prelasku državne granice, ali nema informacije o tome što se dogodilo s preostalih 5165 osoba. ‘Gdje je tih 5165 osoba i gdje je zabilježeno kako je policija postupala prema njima? Možemo samo pretpostaviti da se radi o ljudima koji su nelegalno izbačeni iz naše zemlje’, pitaju i odmah dodaju da je samo organizacija UNHCR Srbija zabilježila da je tijekom 2018. godine iz Hrvatske u Srbiju kolektivno protjerano 10.432 osoba. Naglašavaju da je samo od početka 2018. godine do danas najmanje dvadeset osoba umrlo na granicama Hrvatske.

U izvještaju, koji možete pročitati ovdje, nalaze se neka od svjedočanstava koja su zadnjih mjeseci prikupljena na terenu, a koja iz prve ruke govore o premlaćivanju, ponižavanju, izgladnjivanju i seksualnom nasilju prema izbjeglicama i migrantima koji su zatečeni na području Hrvatske. U izvještaju su ispričana i pojedinačna svjedočanstva pod naslovima ‘Molim vas prestanite tući moga oca, tucite mene’, ‘Htjeli smo se ispovraćati, nije ih bilo briga što smo u autu, živi ili mrtvi’, ‘Hrvatska policija me uhvatila kao da sam životinja’, ‘Vode nas noću kako bi nas mogli tući’… koja možete pročitati u izvještaju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više