Novosti

Politika

Neophodnost Povjerenstva za sukob interesa

S obzirom da se Povjerenstvo za sukob interesa pokazalo kao objektivno i nepristrano, moramo biti pažljivi kod rezanja nadležnosti kako se ne bi doveli u situaciju da se pretvori u krajnje birokratsko tijelo koje će samo sakupljati imovinske kartice dužnosnika, kazala je Dragana Jeckov

Large povjerenstvo patrik macek

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Sabor je zadnjeg dana novembra raspravljao o Prijedlogu Zakona o sprečavanju sukoba interesa. SDSS-ova Dragana Jeckov ustanovila je da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa "prijeko potrebno hrvatskom društvu, kako bi na temelju univerzalnih načela i antikorupcijskih vrijednosti moglo utjecati na savjesno djelovanje". Prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa donosi puno novina. Jeckov navodi da istovremeno u jednom segmentu proširuje, a u drugom smanjuje opseg djelovanja nadležnosti Povjerenstva.

- S obzirom da se Povjerenstvo u svojem dosadašnjem djelovanju pokazalo kao objektivno i nepristrano, što svakako treba biti, moramo biti pažljivi kod rezanja nadležnosti kako se ne bi doveli u situaciju da se pretvori u krajnje birokratsko tijelo koje će samo sakupljati imovinske kartice dužnosnika - zaključila je Jeckov.

Cilj funkcioniranja ovog Povjerenstva, ali i primjene zakona, treba prvenstveno biti prevencija, a ne kažnjavanje sukoba interesa, jer su za kažnjavanje nadležna neka druga tijela, objasnila je zastupnica. Jeckov je navela da se koplja najviše lome oko članka 6. zakona koji se ne razlikuje u bitnome od trenutno važećeg članka 5. u kojem su propisana načela djelovanja. U članku 5. se, između ostalog, navodi da dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana. "Dužnosnici ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost."

- Budimo realni i potpuno ogolimo stvari. Pitanje načela djelovanja ispada puno šira priča i de facto usmjerava djelovanje Povjerenstva. Povjerenstvo je po načelima funkcioniralo duže vrijeme, izricalo je deklaratorne odluke bez kazni, da bi nakon odluke sudova Povjerenstvu bilo poručeno da se vrati u okrilje upravnih tijela. Rečeno je da načela djelovanja ne mogu biti samostalna osnova za donošenje odluke, već da ih treba interpretirati zajedno s drugim povredama iz ovog zakona. Dakle, nema više samostalne primjene povrede načela djelovanja pa se postavlja pitanje, je li ovakvo uređenje u skladu s međunarodnim standardima? - upitala je Jeckov.

Kada su u pitanju domaća tijela, riječ je o usklađivanju s dosadašnjom praksom upravnih sudova Visokog upravnog suda i Ustavnog suda, a pored toga, zakon bi trebalo uskladiti s međunarodnim standardima odnosno preporukama ekspertnog tijela Vijeća Europe Greco te izvješćima o vladavini prava Europske komisije. Jeckov smatra da je dobro što se ovim prijedlogom znatno proširuje krug adresata, odnosno obveznika, pa će oko 1.000 novih obveznika morati transparentno objavljivati podatke o svojoj imovini.

Kada je u pitanju prenamjena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, za šta je također Povjerenstvo nadležno ukoliko postoji netransparentnost ili sumnja u malverzacije, Jeckov je kazala da se takvom prenamjenom može osigurati znatna imovinska korist. Dodala je da svakako postoje slučajevi zloupotrebe prenamjene zemljišta, u kojima su pojedinci ne samo osigurali znatnu imovinsku korist, već je ta znatna imovinska korist bila i protupravna.

- Zbog toga ne bi bilo zgorega razmisliti o uvođenju zakonske norme po kojoj bi obveznici u imovinskoj kartici morali prijaviti ovakvu prenamjenu zemljišta. Također, možda bi bilo dobro uključiti obvezu prijavljivanja prijenosa, darivanja nekretnina i druge imovine iznad određene vrijednosti u određenom vremenskom razdoblju prije podnošenja imovinske kartice - preložila je Jeckov.

Ona smatra da je dobro da se u definiciju obveznika uvode predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u kojima RH ima većinski udio te predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava kojima su većinski vlasnici trgovačka društva s većinskim udjelom države.

Poboljšanju transparentnosti doprinosi i novina po kojoj će preko 7.000 članova predstavničkih tijela biti dužno prijaviti vlasničke udjele i poslovne subjekte.

- Važno je istaknuti da se ovim prijedlogom uvodi preventivni mehanizam sprečavanja sukoba interesa, pa će obveznici morati deklarirati potencijalni sukob interesa i izuzeti se kod donošenja odluka osobama s kojima su povezani - objasnila je Jeckov.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više