Novosti

Društvo

(Ne)čast Pakistana

Početkom godine Visoki sud u pakistanskom gradu Lahore zabranio je uvriježenu praksu po kojoj se "testom nevinosti" utvrđivala "čast" žrtve silovanja. Test se provodio tako da ispitivač gurne dva prsta u ženinu vaginu kako bi ispitao stanje himena

Large ilusr

Ilustracija (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Povodom tužbe aktivista za ljudska prava, Visoki sud u pakistanskom gradu Lahore zabranio je 4. siječnja uvriježenu praksu po kojoj se "testom nevinosti" utvrđivala "čast" žrtve silovanja. Test se provodio tako da ispitivač gurne dva prsta u ženinu vaginu kako bi ispitao stanje himena. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, taj postupak nema znanstvenu vrijednost. Sud je zaključio da se time vrijeđa osobno dostojanstvo ženske žrtve te zabranio sve oblike provjeravanja nevinosti.

"Riječ je o ponižavajućoj praksi, koja se koristi kako bi se bacila sumnja na žrtvu, umjesto fokusiranja na optuženog i na incident seksualnog nasilja", istaknula je sutkinja Ajša Malik. Odluka važi samo za pokrajinu Pandžab, koja je s 110 milijuna stanovnika najmnogoljudnija u Pakistanu. U velikom dijelu pakistanskog društva važi represivan sustav "časti", koji žrtve silovanja opterećuje snažnom stigmom, pa se seksualni napadi rijetko prijavljuju. Čak i u prijavljenim slučajevima napadači su rijetko kažnjeni zbog slabih zakona i kompleksne procedure.

"Presuda je kulminacija povijesti aktivizma i snažnih napora koje je feministički pokret ulagao desetljećima. Test je dio šire patrijarhalne strukture. Prepreke koje žene priječe da prijavljuju silovanja su nepremostive, ali ova povijesna presuda napravit će mnogo da se one uklone", rekla je odvjetnica i aktivistkinja Nigat Dad britanskom listu Guardian. Pakistan je u prosincu novim zakonom uspostavio posebne sudove za slučajeve seksualnog nasilja, kako bi se ti zločini učinkovitije kažnjavali. Inače, prema izvještaju Ujedinjenih naroda iz 2018., "test nevinosti" koristi se u 20 zemalja, i to neovisno o ženinom pristanku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više