Novosti

Kronika

Nastavljena bitka za 20.000 kuna

Vijeću je za 2021. godinu dodijeljeno 42.500. kuna. Ovaj iznos ne zadovoljava programske aktivnosti za koje nam je minimum potrebnih sredstava 61.100 kuna, kaže Danica Kljajić, predsjednica VSNM-a Karlovca

Large vsnm karlovac

Danica Kljajić

Nakon što je Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovca gradskim vlastima uputilo prigovor zbog dodijeljenih sredstava za rad u 2021. godini, u Maloj gradskoj vijećnici održan je sastanak predsjedništva VSNM-a grada Karlovca sa Stjepanom Mrežarom, pročelnikom ureda gradonačelnika i dožupanom Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Mirkom Martinovićem. Zbog poslovnih obaveza i zdravstvenih razloga, sastanku nisu prisustvovali dvojica članova Gradskog vijeća iz redova srpske zajednice, Zoran Vučinić i Boro Mrkalj koji je i član Odbora za nacionalne manjine Grada Karlovca, inače obojica članovi HDZ-a. Na sastanku se prije svega raspravljalo o Odluci o financiranju VSNM u sljedećoj godini.

- Vijeću je za 2021. godinu dodijeljeno 42.500 kuna, jednako kao 2019. i 2020. Ovaj iznos ne zadovoljava programske aktivnosti. Naše Vijeće smatra da je minimum potrebnih sredstava 61.100 kuna, dakle, 18.600 kuna više. Jednak iznos dodijeljen je drugim manjinama čijih pripadnika ima dvadeset puta manje nego Srba. Mi na širem području Karlovca imamo cijeli niz komemoracija, obilježavanja datuma formiranja partizanskih jedinica, obilježavamo Svetog Nikolu kao dan vijeća i krsnu slavu, imamo niz zajedničkih aktivnosti s karlovačkim pododborom SKD Prosvjeta kao i VSNM-om Karlovačke županije. Sarađujemo sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pokušavamo okupiti mlađe članove naše zajednice, organizirati dodatnu i dopunsku nastavu srpskog jezika i kulture, imamo prijateljske odnose s nizom gradskih, općinskih i županijskih manjinskih vijeća - objasnila je Danica Kljajić, predsjednica VSNM-a Karlovca.

Prema popisu iz 2011. godine u gradu ima 4.460. Srba dok je Bošnjaka 250, a Slovenaca i Albanaca još manje. Neslužbeno saznajemo da Gradsko vijeće neće mijenjati spornu odluku, već će se naredne godine pokušati pronaći dodatnih 20.000 hiljada kuna za potrebe srpske zajednice ali kroz programsku saradnju Vijeća i ostalih srpskih organizacija.

Povodom dana karlovačkog Vijeća i krsne slave Svetog Nikole, Vijeće je donijelo odluku da bude kupljeno 60 poklon paketića za djecu. Kako su zabranjene priredbe, djeca i roditelji će ih moći pojedinačno podići u prostorijama gradskog Vijeća u Šebetićevoj ulici.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više