Novosti

Politika

Nasapunano prijestolje

U Dubrovniku, povijesnom hrvatskom gradiću na jadranskoj obali nedaleko Crne Gore, gradske vlasti već su pomalo kanile promijeniti ovo arhaično ime u Kraljev Pristan ili Grudobran. No taman u jeku ove hvalevrijedne inicijative, kao grom iz vedra neba odjeknula je tužna vijest koja je u crno zavila vodstvo slobodarskog grada

0gwf1f15ajm0k8ig5yj3iiiuqq5

(foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

U Dubrovniku, povijesnom hrvatskom gradiću na jadranskoj obali nedaleko Crne Gore, gradske vlasti već su pomalo kanile promijeniti ovo arhaično ime u Kraljev Pristan ili Grudobran. Na taj način bi se odužile američkoj televizijskoj kući HBO koja je nekoliko sezona serije ‘Igre prijestolja’ snimila u ovom nekoć slavnom mjestu, opasanom gordim zidinama.

No taman u jeku ove hvalevrijedne inicijative, kao grom iz vedra neba odjeknula je tužna vijest koja je u crno zavila vodstvo slobodarskog grada, ponajvećma gradonačelnika Andru Vlahušića, koji se u posljednje vrijeme počesto kočoperio na originalnoj kopiji željeznog, zubato-šiljatog prijestolja iz navedenog serijala. Iznenada je objavljeno da će se naredna sezona snimati u španjolskoj Gironi, iako je Vlahušić gotovo čitavu ekonomiju grada tematski vezao uz ovaj televizijski proizvod. Bojazan da Dubrovnik više neće vidjeti glumce iz serijala pojačana je nakon kurtoazne izjave produkcije. Pa kažu: ‘O tome hoće li se produkcija u budućnosti ponovno vratiti u Hrvatsku odlučivat će se nakon što budu službeno dogovorene nove sezone serijala, na temelju lokacijskih potreba predviđenih scenarijima i pričama.’ U svakom slučaju, ‘HBO je zahvalan Hrvatskom audiovizualnom centru i hrvatskom dijelu filmske ekipe na njihovoj nastavljenoj podršci’, piše u službenom priopćenju kompanije.

Povodom ove nerazumljive odluke HBO-a analitičari smatraju da bi ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja dolazi iz iste stranke kao Vlahušić, svakako trebala zatražiti sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Da tragedija bude veća, tržišno propulzivni gradonačelnik u posljednje vrijeme je poduzeo niz inicijativa da se dio zastarjelog lokalnog turizma, opterećen dosadnim pričama o Dubrovačkoj Republici, histeričnim kazališnim predstavama i dosadnim koncertima ozbiljne glazbe, preorijentira upravo na ‘Igre prijestolja’.

Tako su trebale biti iskorištene tzv. komparativne prednosti općeg svjetskog neznanja, tj. činjenice da je više mladih čulo za ovu seriju nego za Dubrovnik kao takav. U tom smislu, usred turističke sezone, u benediktinskom samostanu Lokrum otvoren je interaktivni centar posvećen serijalu. Iako je objavljeno da snimanje nove sezone u Španjolskoj počinje već za tjedan dana, lakomi gradonačelnik Vlahušić uvjeren je da nije sve izgubljeno. Nasuprot gradonačelnikovu lažnom optimizmu, u tabloidima su zavladali tuga, čemer, katatonija i posvemašnji stupor.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više