Novosti

Politika

"Mural s Praljkom prebojali su petokolonaši i njihova mladunčad"

Nakon što su u četvrtak prebojani murali na trafostanici u zagrebačkom naselju Savski Gaj posvećeni ratnom zločincu Slobodanu Praljku i Vukovaru, okupila se grupa građana i uz podršku Hrvatskih suverenista, koji tvrde da su ih prebojali petokolonaši, ponovo počela crtati grafite, ovaj put uz dopuštenje HEP-a. Tomašević kaže da je mural Vukovaru obrisan greškom

Large mural

Na trafostanici se ponovo crta mural (foto Igor Šoban/PIXSELL)

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je u četvrtak okolnosti brisanja murala na trafostanici posvećenih Domovinskom ratu na Savskom gaju, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole. 

"HEP se očitovao i rekao da nije izdao nikakvu dozvolu za crtanje murala na trafostanici na Savskom gaju", istaknuo je Korlaet na sjednici zagrebačke Gradske skupštine objasnivši da je to razlog zbog kojeg su, nakon dojave građana, u HEP-u odlučili prebojati trafostanicu na kojoj je, među ostalim, bio i mural posvećen Vukovaru.

Istaknuo je da se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan posvećen Slobodanu Praljku, osuđenom na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u BiH koji je u sudnici počinio samoubojstvo i drugi  posvećen Vukovaru koji se nalazio na tri strane trafostanice, čije su uklanjanje jučer oštro osudili Hrvatski suverenisti. 

Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu. 

“Nakon dojave građana, HEP je reagirao i odlučio prebojati sve četiri strane trafostranice. Preostale tri strane na trafostanici nisu bile problematične, no nažalost, u režiji HEP-a je prebojano sve”, ustvrdio je Korlaet.

Brisanje murala posvećenog Vukovaru u četvrtak su osudili Hrvatski suverenisti, koji su organizirali konferenciju za novinare i obišli prebojanu trafostanicu. Tom su prilikom osudili taj “čin uništenja sjećanja na žrtve Domovinskoga rata”. Davorin Karačić je rekao da je mural mogao prebrisati samo “mladunče ili izravni sudionik vremena koji bi se najvjerojatnije pridružio JNA da je došla u Zagreb“. “Mi se nikome nećemo svetiti, ali petokolonaši i njihova mladunčad se svete nama“, kazao je Karačić. Gradski zastupnik Mosta Marko Sladoljev je, zbog želje da se slučaj rasvijetli, zatražio stanku sjednice.

U večernjim satima oko trafostanice okupilo se stotinjak prosvjednika koji su navodno čekali dozvolu HEP-a da naprave novi mural koja je, izvješatava portal Direktno.hr, stigla ekspresno brzo pa se još u četvrtak na večer krenulo s crtanjem novog grafita.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u petak da su greškom obrisani svi murali posvećeni Domovinskom ratu na trafostanici u naselju Savski gaj, a trebalo je ukloniti samo onaj posvećen Slobodanu Praljku.

"Vijeće gradske četvrti je tražilo uklanjanje murala Slobodana Praljka na temelju prijave građana i proslijedilo tu prijavu komunalnom redarstvu koje je uputilo nalog HEP-u, budući da se mural Slobodana Praljka nalazio na trafostanici HEP-a i greškom su uklonjeni svi murali na trafostanici", rekao je Tomašević novinarima.

Upitan zašto je predsjednik Gradskog vijeća Novi Zagreb-zapad Tomislav Vukoja iz Možemo! tražio uklanjanje murala, odgovorio je da su greškom uklonjeni mural 204. gardijske brigade, onaj posvećen Dinamu i mural posvećen žrtvama Vukovara.

Istaknuo je da je jučer ponovno oslikan mural žrtvama Vukovara te najavio da će to biti i legalizirano.

Tomašević je ustvrdio kako mu je žao što se imputiralo da je gradskoj vlasti smetao mural posvećen žrtvama Vukovara, podsjetivši kako je još u srpnju najavio da će kao zagrebački gradonačelnik ići u Vukovar na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Iz HEP-a su u petak priopćili da je Elektra Zagreb postupila sukladno nalogu za uklanjanje murala koji je izdao Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, gra-diteljstvo, komunalne poslove i promet, a po prijavi Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

"Navedeni nalog izravno upućuje na uklanjanje murala, a s obzirom na činjenicu da navede-na trafostanica nije imala dozvolu za oslikavanje. HEP ODS Elektra Zagreb po njemu je bila obvezna postupati", istaknuli su.

Napomenuli su da je Elektra izdala niz dozvola za oslikavanje murala umjetničkog sadržaja na trafostanicama, između ostalog i na temelju suradnje s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Udrugom navijača Dinama "Bad Blue Boys" s kojima imaju dobru suradnju, a među kojima je i nekoliko murala s motivima grada heroja Vukovara.

"Shodno navedenom, otklanjamo odgovornost HEP ODS-a Elektre Zagreb prema građanima i nadležnim institucijama. HEP ODS Elektra Zagreb dužna je postupati po nalogu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet", zaključili su iz HEP-a.

Ovo, inače, nije prvi slučaj prisvajanja javnih prostora u režiji Bad Blue Boysa. Prije nekoliko godina su samoinicijativno prebojali mural posvećen Malom princu na podvožnjaku u Dubravi. Njima je Mjesni odbor dopustio izradu grafita u podvožnjaku, ali pod uvjetom da ne diraju postojeće grafite, to jest Malog princa. No "nisu bili fer i prefarbali su ga na svoju ruku", kazala je predsjednica Vijeća mjesnog odbora Čulinec Branka Budimir, koja najavljuje da će Princa vratiti čim to dopuste prilike. Navijači Dinama također su se obvezali prijaviti početak radova, ali ni to nisu učinili.

Budimir je otkrila za Dnevnik.hr prošle godine otkrila kako je nastao mural Malog princa 2016. godine. "Dečko je 2016. dao napraviti grafit curi za rođendan. Pozvao je autore iz Novog Sada. Tada mural nije imao dozvolu, sad je ima. Oni su to radili po noći, skrivali se... U kontaktu sam s organizatorom da pozovemo dečke da dođu i naprave novi grafit. Kako su iz Novog Sada, to je zbog koronavirusa sad otežano, ali čim se stvore uvjeti, dovest ćemo ih da nam vrate Princa", kazala je Budimir. "Priča je još ljepša jer su njih dvoje završili zajedno, a djevojka je sad i trudna", dodala je predsjednica Mjesnog odbora.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više