Novosti

Društvo

Metak zbog krivog pogleda

Josip Mršić ubio je u akciji Medački džep staricu koja mu je "uputila pogled pun mržnje" i za to mu je potvrđeno tri godine zatvora

Large intrigator  paulina

Svečanost povodom 27. obljetnice Medačkog džepa (foto Marko Dimić/PIXSELL)

Bivšem pripadniku 9. gardijske brigade Josipu Mršiću Vrhovni sud je potvrdio presudu od tri godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Mršić je prešao put od svjedoka do osuđenog ratnog zločinca. Optužnica ga je teretila da je tokom akcije Medački džep rujna 1993., zajedno sa također osuđenim Veliborom Šolajom, ubio neidentificiranu stariju ženu.

Mršić je najprije bio svjedok u sudskom postupku protiv Šolaje, ali je tokom rekonstrukcije u Čitluku 2014. priznao da je zapravo on počinitelj. Kasnije je na zagrebačkom Županijskom sudu kazao da je staricu izveo iz podruma i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja. Mršić je tvrdio da starica nije poslušala naredbu da izađe iz kuće. "Primio sam je za ruku i izveo van, a kad smo izašli dolazi do te scene. Prije nego što sam pucao, žena me pogledala izrazom teške mržnje poput boksača koji se sprema na udarac", opisivao je Mršić.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda kojom je presuda Županijskog suda u Zagrebu iz 2017. postala pravomoćna među olakotnim okolnostima uvaženo je da Mršić nije ranije bio osuđivan, da je otac maloljetnog djeteta, da je u vrijeme počinjenja zločina imao 23 godine, a bio je i smanjeno ubrojiv. "Otegotnim mu je ocijenjeno što je kao profesionalni vojnik počinio kazneno djelo, lišavajući života nenaoružanu ženu starije životne dobi pred očima pripadnika svoje postrojbe kojima je trebao služiti kao primjer. Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano", ustanovio je Vrhovni sud u obrazloženju.

U konačnici su za ratne zločine u Medačkom džepu pravomoćno osuđene četiri osobe: Mirko Norac, tadašnji zapovjednik 9. gardijske brigade, na šest godina zbog nesprečavanja ratnog zločina, te još trojica pripadnika HV-a. Prije pola godine Josip Krmpotić dobio je tri godine zato što nije spriječio ubojstvo četvorice neidentificiranih ratnih zarobljenika te zbog paljenja i miniranja kuća. Velibor Šolaja kažnjen je s pet godina zatvora, a Mršić s tri. Obojica su bili pripadnici Krmpotićeve jedinice i osuđeni su zbog ubojstva iste starije, neidentificirane žene.

O vojnoj akciji Medački džep, pokrenutoj na zaštićenom području UN-a u podvelebitskim selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, skoro je sve poznato, osim odgovornih za ubojstva 88 Srba, među kojima i 17 žena. Od pronađenih posmrtnih ostatka 84 osobe još je sedam osoba neidentificirano. Na listi nestalih vodi se još 11 lica.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više