Novosti

Politika

Mesić: Politička strašila traže da se zabrani crvena zvijezda

Nema tog prava i slobode govora kojim bi se mogao opravdati povijesni revizionizam i širenje laži. Nacifašistička i ustaška strahovlada, koja je teško okaljala hrvatsko ime, ne može se nikako rehabilitirati, rekao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin na obilježavanju 80. godišnjice osnivanja Drugog zagorskog partizanskog odreda

Large habulin

Franjo Habulin (foto Nenad Jovanović)

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije, uz suorganizaciju Grada Zaboka i pokroviteljstvo Županije, u Špičkovini je 7. oktobra obilježena 80. godišnjica osnivanja Drugog zagorskog partizanskog odreda. U odredu, formiranom 5. oktobra 1943. u selu Sambolići, bilo je 205 boraca.

Nakon pozdravnog govora predsjednika ZUABA KZŽ Đorđija Popovića, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek upozorio je na opasnosti revizionizma.

- Nažalost, vrijeme od 1991. do danas prošlo je u znaku revizionizma i falsificiranja povijesti te zaborava onog što se događalo. Tragično je da su i u Zagorju uništena dva spomenika NOB-u i žrtvama fašističkog terora. Jedan u centru Pregrade, a drugi u Cerju Jesenjskom, gdje nije bio spomenik partizanima već strijeljanim seljanima koji su pali kao žrtva osvete zato što su partizani napali pripadnike poglavnikovog tjelesnog zdruga. Tu nije bilo drugih naroda, već su Hrvati udarili na Hrvate, ubijali ih i palili im kuće - rekao je Hanžek, ustvrdivši da se u Zaboku 90-ih nisu rušili spomenici, baš kao se 1945. nisu rušili križevi. Mi smo uvijek poštovali druge i drugačije - zaključio je Hanžek.

Prema riječima predsjednika SABA RH, Franje Habulina u Zagorju su zbog prometne važnosti tokom Drugog svjetskog rata bile stacionirane jake posade okupatora, ustaša i domobrana zbog čega je bilo gotovo nemoguće formirati vojne formacije, tako da se Prvi odred, osnovan 1942., nije uspio održati.

- Djelovale su udarne grupe, a mnogi Zagorci otišli su u Kalnički partizanski odred. Tokom 1943. zbio se niz događaja koji su potakli jačanje NOB-a što je dovelo do priliva novih boraca i sve brojnijih dezertera iz domobrana. Tako je formiran Drugi partizanski odred kojem su na čelu bili komandant Josip Špiranec i zamjenik Stjepan Iveković. Komesar je bio Josip Vidiček čiji je zamjenik bio Franjo Tuđman. Odred je po bataljonima djelovao na području Hrvatskog zagorja, pa je Drugi bataljon 1944. ušao u Zagorsku brigadu, dok je sam Odred ušao u sastav Desetog Zagrebačkog korpusa i do pobjede vodio borbe protiv neprijatelja - rekao je Habulin.

- Nema tog prava i slobode govora kojim bi se mogao opravdati povijesni revizionizam i širenje laži. Nacifašistička i ustaška strahovlada, koja je teško okaljala hrvatsko ime, ne može se nikako rehabilitirati. Nikakva privrženost demokraciji ne može tolerirati prihvaćanje simbola i pokliča koji podsjećaju na najtamnije razdoblje naše povijesti. Nikakva potreba homogenizacije nacije ne može poslužiti kao izlika za povijesno neutemeljeno izjednačavanje nacifašizma i komunizma - naglasio je Habulin, ističući da su NOB u Hrvatskoj i ostalim dijelovima Jugoslavije poveli upravo komunisti, a crvena petokraka je bila simbol borbe za slobodu i simbol pobjede - zaključio je predsjednik SABA RH.

Počasni predsjednik SABA RH, bivši predsjednik države Stjepan Mesić, rekao je da ima političkih strašila koja traže da se zabrani crvena zvijezda koja je svjetski simbol borbe protiv nacifašizma i za prava čovjeka.

- U NOB-u je bilo mjesta za sve narode, pa su i Mađari, Talijani, Nijemci i Česi imali svoje jedinice. Svi su sudjelovali i na to moramo biti ponosni – rekao je Mesić, i naglasio da bez NOB-a ne bi bilo današnje Hrvatske, jer bi bile vraćene predratne granice i vratila bi se Kraljevina Jugoslavija.

Župan Željko Kolar, koji je bio i izaslanik predsjednika Milanovića, naglasio je da svijet nije bez razloga cijenio Tita.

- Svijetla točka temelj države Hrvatske je antifašistički partizanski pokret koji je vratio Istru i otoke. NDH je bila nepriznata država koja je ubijala ljude samo zato jer su bili druge vjere i nacije. Ljudi su ulazili u antifašistički pokret da se odupru fašizmu jer su željeli živjeti u miru i slobodi te graditi budućnost za svoju djecu. Fašistički poredak je srušen, a Hrvatska je dobila mogućnost da bude na strani pobjednika isključivo zahvaljujući Titu i partizanskom pokretu. Naravno da će uvijek biti budala koje će pokušati promijeniti povijest. Ključno je da imamo demokratski izabranu Vladu koja će cijeniti i priznavati povijest kakva jest i koja će se učiti kroz obrazovni sustav - kazao je Kolar, istaknuvši važnost obrazovanja i održavanja manifestacija poput ove.

Program je vodila Danijela Matijević, javnosti poznata po projektu "Šetnja s Titom", a borbene pjesme su pjevali Mješoviti zbor Lira, sopranistica Barbara Othman uz pratnju Marjana Krajne. Zanimljivo je da Tuđman, osim kod navođenja podataka o odredu, više nije spomenut.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više