Novosti

Politika

Malo konkretnog

Mnogo obećanja, ali za sada malo konkretnih stvari, ocijenili su predstavnici Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i invalidnih osoba ‘Protiv zaborava’ sastanak sa šefom Uprave za zatočene i nestale i pomoćnikom ministra branitelja Stjepanom Sučićem

D6ftssqunhjuj83z3uk052rpqew

(foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Mnogo obećanja, ali za sada malo konkretnih stvari, ocijenili su predstavnici Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i invalidnih osoba ‘Protiv zaborava’ sastanak sa šefom Uprave za zatočene i nestale i pomoćnikom ministra branitelja Stjepanom Sučićem i njegovim suradnicima, koji je ovog tjedna održan u Zagrebu.

Sastanak je bio konkretna posljedica dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove hrvatske kolegice Kolinde Grabar-Kitarović da se krene u ozbiljnije rješavanje pitanja 1.945 nestalih Hrvata i Srba, a potom susreta predstavnika udruženja ‘Protiv zaborava’ s hrvatskom predsjednicom kojem je nazočio i Sučić.

- Razgovor sa Sučićem je bio vrlo tolerantan: mi smo iznijeli svoje probleme, a on je rekao da se Uprava ne bavi politikom ni istražnim radnjama, već isključivo pronalaskom nestalih osoba. Rekao nam je da mu dojavimo ako imamo saznanja o grobištima, pojedinačnim ili skupnim, pa će pomoću tih dojava biti pokrenute istražne radnje, o čemu ćemo dobiti povratnu informaciju - rekla je za Novosti predsjednica Udruženja Marica Šeatović, dodavši da je pomoćnik ministra naglasio da je upravo susret dvoje predsjednika zaslužan za stvaranje nove klime i početak intenzivnije suradnje.

Osim toga, otvoreni su uredi u Vukovaru i Splitu kojima se može obratiti u vezi s pitanjem nestalih. Sučiću su još ranije bili uručeni podaci o mogućim grobištima u Moštanici, Smokoviću i Donjem Lapcu, na što je izjavio da će biti pokrenute istražne radnje, doduše bez konkretne vremenske odrednice.

- Najavili smo da će delegacija Udruženja ići u Beograd, sastati se s tamošnjom Komisijom za nestale i urgirati da hrvatskoj strani proslijedi sve dokumente koje ima - kaže Šeatović.

Dogovoreno je i da se ponovno organiziraju tribine na kojima bi se pozivalo sve koji nešto znaju o nestalima da iznesu korisne podatke, kao u vrijeme bivšeg ministra Predraga Matića.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više