Novosti

Društvo

Loptanje s cjepivom

Da su se nogometaši, koji uživaju društveno povjerenje, cijepili pred kamerama, to bi značajno utjecalo na mlade ljude koji su skloni određenim antivakserskim stavovima, kaže psihijatrica Sara Medved

Large intrigator dragan

Kampanja je provedena loše (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pogodio je, rječnikom ovdašnje viteške igre – u ništa. Njegova najava iz sredine travnja da je vrlo realno da ćemo imati oko 55 posto procijepljenih do 1. srpnja nije ni izbliza ostvarena, pa sad eksperti iz te ustanove nekakvom ad hoc strategijom pokušavaju na cijepljenje bez prethodne najave privesti sve dobne skupine. Koliko im to polazi za rukom govori i porazna statistika koju nam nudi HZJZ: zaključno s prošlim petkom prvom je dozom u Hrvatskoj cijepljeno tek 43,82 posto odraslog stanovništva, dok je 31,26 posto bilo onih za koje je cijepljenje završeno. Pritom je najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut u Gradu Zagrebu – 42 posto ukupnog stanovništva, odnosno 51 posto odraslog stanovništva, a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji – 37,5 posto ukupnog, odnosno 45 posto odraslog stanovništva.

Čini se da javnozdravstvena strategija koju nude struka i politika kod građana izaziva tek guranje prsta u uho. Kad se već zapelo u slijepoj ulici, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin nedavno je najavila i skorašnje cijepljenje školske djece od 12 godina nadalje.

Kamo ide javnozdravstvena kampanja cijepljenja i kako vidi njezinu strategiju pitali smo psihijatricu Saru Medved, koja ističe da nam je u kampanju važno investirati jer je ona srž djelovanja, pri čemu je važno da određene kvalitetne zdravstvene informacije dođu do što većeg broja ljudi. No kampanja je, smatra naša sugovornica, vrlo loše provedena – samo se ponavljaju određeni slogani poput onog "Misli na druge, cijepi se!", bez šireg konteksta u kojem bi se cijela populacija informirala i educirala.

- Ali ne na način ex cathedra predavanja, već edukacijom kratkim video-materijalima, propagandnim porukama, online platformama, preko medija ili liječnika obiteljske medicine, postoji dakle cijeli niz stručnjaka koji se isključivo time bave. To radite upravo zato da izbjegnete da cijela stvar podlegne pseudo i paraznanstvenim činjenicama koje promiču antivakserske skupine ili pojedinci poput nedavno razriješenog dekana navodnog pulskog Medicinskog fakulteta - kaže Sara Medved za Novosti.

Nadalje ističe primjer reprezentativca Ivana Perišića koji se na Europskom prvenstvu zarazio koronavirusom; činjenicu da se nije cijepio notorni Hrvatski nogometni savez nastojao je prikriti.

- To se ne smije kriti jer je to trenutno javnozdravstveno pitanje. Napredak u drugim zemljama što se tiče cijepljenja upravo su potaknule javne osobe. U Americi na primjer glazbenica Dolly Parton koja je promovirala i novčano potpomogla kampanju cijepljenja, ali i primila cjepivo pred kamerama. Jer da su se nogometaši, koji uživaju društveno povjerenje, cijepili pred kamerama, to bi značajno utjecalo na mlade ljude koji su skloni određenim antivakserskim stavovima - ističe psihijatrica.

Pitamo je za kraj nije li najava cijepljenja školskih razreda zapravo neka vrsta pokazivanja snage nad slabijima, s obzirom na fijasko sa zrelijom populacijom.

- Jasno mi je zašto netko može steći takav dojam, ali ipak, bez obzira na medijske istupe zamjenice HZJZ-a, Hrvatska mora dobro razmisliti o strategiji procjepljivanja maloljetnika i načina na koji će to provesti. Njima se ne treba podilaziti na način da nešto moraju jer su djeca ili da nad njima imamo veću moć odluke, nego mladi u toj dobi zaista mogu razumjeti i uz kvalitetne informacije donijeti za sebe odluku. Naći ćete neke njihove vršnjake, idole, uzore iz sporta, glazbe, kulture, koji će promovirati cijepljenje. Osim što ih trebamo informirati, u mlade trebamo investirati i ulagati jer će nam oni kasnije biti promotori zdravlja u društvu - zaključuje Sara Medved.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više