Novosti

Politika

Kuharice u štrajku, studenti siti

Priča iz Studentskog centra o solidarnosti budućih akademskih građana s radnicima: Ovdje smo zbog studenata, ali nemamo drugog načina nego štrajkom izboriti svoja prava. Znam da će oni to shvatiti - kaže sindikalistica Biserka Sertić

Mm4kige62xdz4oxx9e680qpfro2

Studentska menza u Zagrebu  (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Radnici zagrebačkog Studentskog centra (SC) stupili su u srijedu, 16. studenoga u štrajk jer sanacijska uprava SC-a nije sa sindikatima željela potpisati otprije usuglašen tekst Kolektivnog ugovora. Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat Studentskog centra Zagreb i Sindikat djelatnika u kulturi mobilizirao je oko 70 posto svojih članova, od čega su mnogi zaposlenici SC-a. Oni su štrajk ozbiljno shvatili, pa se pred ulazom u najveći Studentski centar na zagrebačkoj Savskoj cesti ranim jutrom okupilo njih stotinjak, uglavnom radnica: kuharica, kuhinjskih pomoćnica i čistačica. Ispred štrajkaškog odbora s njima su bili Biserka Sertić, glavna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara i predsjednica pregovaračkog tima u ime četiriju sindikata, i Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, također uključenog u štrajk.

- Teška će ovo biti borba, teška - kazao nam je zabrinuto Iveković.

Studentski restoran na Savskoj cesti radio je redovno, iako bez veće gužve: izgleda da su se studenti solidarizirali sa štrajkašima pa su oklijevali doći na doručak. Na katu besprijekorno je pak poslovao Student servis. Sve su radnice bile za svojim pultovima. ‘Izvolite ugovor, kolega’, čuli smo s jednog od njih. U radnom pogonu su također bile knjižnica i učionica.

Od štrajkaša u Savskoj smo doznali da je sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak doveo radnike iz drugih zagrebačkih studentskih restorana koji nisu bili u štrajku, pa su umjesto svoje redovne poslijepodnevne smjene u Cvjetnom naselju ili drugdje odradili jutarnju u SC-u na Savskoj cesti. No tko će onda raditi poslijepodnevnu smjenu?

- Postoje informacije da je sanacijski upravitelj obećao i određene stimulacije radnicima koji se ne odazovu štrajku. U tome ga podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja - kazao je Mario Iveković.

Predsjednica pregovaračkog tima Biserka Sertić ističe da studentima ne treba lagati, već ih pustiti da sami procijene što se u Studentskom centru događa, jer to su mladi i inteligentni ljudi čiji su roditelji također radnici i znaju kako se teško živi.

- Otkako je SC u postupku sanacije i studentska su prava drastično smanjena: dio jela više se ne pojavljuje u ponudi, ograničene su količine hrane i pića koje mogu kupiti itd. Javnosti je pak podmetnuta priča da mi štrajkamo zbog regresa, božićnica i otpremnina. To je netočno. Sva navedena prava smo odgodili u sanacijskom postupku, a sad štrajkamo prvenstveno zbog očuvanja preostalih radnih prava - rekla je sindikalistica.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja je nakon nedavnog sastanka poručeno da, kako tvrdi Sertić, ‘sindikati imaju pravo pregovarati, ali ne i dogovoriti se’. Sanacijski upravitelj Bošnjak poručio je pak da Kolektivni ugovor nije baš usuglašen, kako to tvrde sindikati. Sindikalistica Sertić kaže da je sanacijski upravitelj ponudio nekoliko različitih iskaza u posljednje vrijeme. Pregovori o usuglašavanju Kolektivnog ugovora upravo su završeni u mandatu nove sanacijske uprave. Sindikatima nije sklon ni Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, čiji je glavni zahtjev prema Upravi SC-a bio da se studentima osigura studentska prehrana kroz nastavak kontinuiranog rada svih većih studentskih restorana Studentskog centra i Studentskog servisa. Dakle od ovog tijela nikakve solidarnosti s radnicima.

- Ovdje smo zbog svih studenata, ali nemamo drugog načina nego štrajkom izboriti svoja prava. Znam da će oni to shvatiti i očekujemo njihovu daljnju podršku - kaže Biserka Sertić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više