Novosti

Politika

Kreten i maneken

Ante Kotromanović je prvi otvorio javnu debatu o fundamentalnom filozofskom pitanju – ‘koliko sam kreten’ – zbog čega svakako zaslužuje najsrdačnije poštovanje

9c5zhcuowyv3iemfg25cgttym1s

'Nisam maneken jer sam neuhranjen i fali mi masnoće' (foto Pixsell)

Milan Bandić je možda politički mrtav, ali je njegov politički duh življi no ikad. Upitan zašto je iskoristio svoj položaj ministra obrane kako bi reklamirao benzinske pumpe Crodux, inače osumnjičene za prodaju nekvalitetnog goriva i tako se ponio poput nekolicine uobičajeno tupavih i pokvarenih estradnih zvijezda, Ante Kotromanović održao je čisti bandićevsko-pitijski monolog.

No više od retoričke prakse primijenjene ovom prilikom, poznate u znanosti kao bandićizam, u historiji političke riječi ostat će zapisana inovacija u izlaganju ministra. Kotromanović je naime prvi političar koji je otvorio javnu debatu o fundamentalnom unutarnjem psihološkom i filozofskom pitanju – ‘koliko sam kreten’ – zbog čega svakako zaslužuje najsrdačnije poštovanje. Nakon što je ustvrdio da je za njega ‘Croduxovo gorivo najbolje na svijetu’, pa se fotografirao kako ga toči u rezervoar i time đonom kopačke skočio u grlo kolegi ministru Ivici Vrdoljaku koji je pokrenuo istragu nad ovom tvrtkom, Kotromanović je izrekao zaista koješta.

- Ja nisam maneken jer sam neuhranjen i fali mi masnoće. Kao drugo, mislim da sam možda kreten. Zašto? Zato jer ne koristim auto 24 sata, a imam pravo na to kao štićena osoba. Ne bih morao ni točiti gorivo; jednostavno bi me ljudi trebali vozati lijevo-desno… ne interesiraju me nikakve analize kvalitete goriva. Meni se nikada nije desilo da mi je auto stao - ustanovio je u dahu Kotromanović, dok je svita pokornih novinara, koje je susreo pred zgradom Vlade, prionula analizi izrečenog, a da niti nakon tjedan dana poslije ovog jezičnog onečišćenja nije ništa suvislo zaključila.

MORH-a je stao u obranu ministra, priopćivši da isti nipošto nije točio potencijalno štetno gorivo u službeni, već u vlastiti automobil, što se iz ministrovih konfabulacija čak dalo i nazrijeti. Također su iz MORH-a patriotski istaknuli da isključivo nabavljaju gorivo od hrvatske INA-e u – doduše, u mađarskom vlasništvu. U aferi Oktan otkriveno je deset posto uzoraka nezadovoljavajućeg goriva, uključivši Croduxovo. Zbog toga se na Ministarstvo gospodarstva žestoko obrušio umirovljeni general u miru, umirovljeni monter centralnog grijanja i neumirovljeni vlasnik Croduxa Ivan Čermak.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više