Novosti

Politika

Komemoracija žrtvama ustaša u Kukunjevcu

Dana 11. oktobra 1942. ustaše su opkolile ovo srpsko selo, dio stanovništva odveli u logore, a 243 muškarca surovo pobili. Tokom rata ukupno je ubijeno ili poginulo 667 seljana

Large kuku 9

S komemoracije u Kukunjevcu

Kod spomen obilježja u Kukunjevcu, kod Lipika, 11. oktobra održana je komemoracija i služen parastos žrtvama ustaškog terora. Skup su organizirali Mjesni odbor Kukunjevac, VSNM Lipik i Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Pakrac-Lipik.

Tog dana 1942. ustaše su opkolile ovo srpsko selo, dio stanovništva odveli u logore, a 243 muškarca surovo pobili. Tokom rata ukupno je ubijeno ili poginulo 667 seljana.

Spomenik posvećen žrtvama uništen je 90-ih, a prije nekoliko godina obnovljen je uz veliku podršku SNV-a i drugih manjinskih vijeća, kao i Grada Lipika te Požeško-slavonske županije.

Program je vodila Tajana Kovačević Kovačić, predsjednica VSNM-a Lipik, izrazivši zahvalnost svima koji su došli i pomogli da se prostor raščisti i obnovi nakon julskih oluja.

Prisutnima se obratio požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović govoreći o okolnostima pokolja iz 1942.

– Više mještana odvedeno je i poubijano u ustaškim logorima Danica, Jadovno i Jasenovac, dok su djeca stradala u dječjem logoru u Sisku. Dio je poginuo boreći se u partizanima - rekao je Ivanović.

Nakon polaganja vijenaca i prigodnog recitala koji su izveli Mirjana Bilopavlović i Kazimir Simeunović, pakrački paroh Aleksandar Crnogorac, sveštenik Kula Bosanac i đakon Milan Tomašević služili su pomen kod grobnice žrtava.

Delegacije pakračkog VSNM-a i pododbora Prosvjete položile su vijenac na spomeniku 12. slavonskoj brigadi u šumi kod Budića, čime je obilježena godišnjica njenog osnivanja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više