Novosti

Kronika

Kolo za Svetog Iliju

U Karlovačkoj županiji obilježen je jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika: Sveti Ilija obilježen je u Perjasici kod ostataka oštećene crkve čija je obnova započela, a srpsku muziku su i ovog puta izvodili dečki iz obližnje hrvatske Siče

G98we19lqx0q7bo2aina6iqy570

Veselo za praznik 

U Karlovačkoj županiji obilježen je jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika - Sveti Prorok Ilija, u narodu poznat kao Sveti Ilija, Ilindan i Ilija gromovnik. Centralna proslava tim povodom održana je u istoimenoj crkvi u Ličkoj Jesenici gdje je liturgiju predvodio vladika Gerasim uz sasluženje lokalnih sveštenika.

Episkop Gerasim posjetio je i hram Svete Petke u Gornjim Dubravama i obišao radove koji su izvedeni u prethodnom periodu. Hram Prepodobne mati Petke u Gornjim Dubravama podignut je davne 1730. godine, a obnovljen 1972. godine. Oštećen je 1992. godine, ali je u posljednjih nekoliko godina djelomično i obnovljen.

Sveti Ilija obilježen je u Perjasici kod ostataka oštećene crkve čija je obnova započela. Očišćena je unutrašnjost crkve, saniran dio zidova i tornja. Očekuje se nastavak. Liturgiju je služio nadležni paroh sa Kolarića i iz Vojnića Željko Vidaković. I ovog se puta okupio popriličan broj ljudi, posebno navečer kada se visoka temperatura smanjila. I ovog puta u Perjasici je bilo dosta ljudi iz okolnih hrvatskih sela. Za ugostiteljsku ponudu brinuli su također Hrvati iz obližnjeg sela, koji inače drže i trgovinu u Perjasici, a srpsku muziku su i ovog puta izvodili dečki iz obližnje hrvatske Siče, par kilometara od Perjasice. Pjevale su se uglavnom srpske, ali i hrvatske narodne pjesme. Plesalo se usprkos velikoj vrućini. Kao ni do sada nikakvih ekscesa nije bilo.

Glavna proslava Svetog Ilije na širem karlovačkom području se održava u Tušiloviću, a tako je bilo i ovog puta. U ostacima srušene crkve, liturgiju je služio karlovački paroh Predrag Sušić. Potom je uslijedilo narodno veselje do ranih jutarnjih sati. Pjevalo se i plesalo, a ugostiteljica Sonja Matijević trudila se hranom snabdjeti sve goste kojih je navečer bilo u velikom broju. Zanimljivo je da je bilo dosta mladih, onih koji uglavnom ne žive ovdje i koji su u svoja i rodna mjesta svojih roditelja došli tek na godišnji odmor - da vide od kuda potječu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više