Novosti

Kultura

Književna večer o Simi Mraoviću

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, 30. marta, organizira online književnu večer posvećenu književniku Simi Mraoviću

Large pxl 081216 155

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, 30. marta, s početkom u 20 sati, organizira online književnu večer posvećenu poznatom književniku Simi Mraoviću povodom 55-godišnjice njegovog rođenja.

Na skupu će govoriti Jasna Kovačević, Lidija Zozoli, Čedomir Višnjić, Ivica Prtenjača i Svetlana Patafta, a sve će se moći pratiti na Facebook stranici "Prosvjete".

Nakon prijenosa uživo, snimka događaja ostaje na FB stranici, ali će se moći pogledati i na YouTube kanalu Društva, a svi su pozvani da prijenos uživo po tradiciji prate uz kavu i kolače, svako uz svoj ekran.

Podsjetimo, Simo Mraović rođen je 30. marta 1966. godine u Kutini. Djetinjstvo je proživio u Jastrebarskom, a u Zagrebu ostatak života. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik te književnost i kroatistiku. Radio je kao honorarni suradnik raznih zagrebačkih novina, za televiziju je pisao kratke scenarije za talk-showove i bio je urednik kulture u dnevnom listu "Republika". Od 2000. vodio je poznati nedjeljni talk show "Kava i kolači" u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović. Bio je član švedskog PEN-a, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

Objavio je zbirke pjesama "Sezona otrova" (1986.), "Rimljanima nedostaje milosti" (1990.), "Na zemlji je sjena" (1994.), "Između usana" (1997.), "Laku noć Garbo" (2001.),kao i roman "Konstantin Bogobojazni" (2002.). naredne godine izdaje drugo izdanje romana "Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme", a slijede "Gmünd" (2004.), zbirka pjesama "Nula Nula" (2006.) i zbirka kolumni "Varaj me nježno" (2006.). Tokom 2007. pojavljuje se treće izdanje romana "Konstantin Bogobojazni" i knjiga priča "Bajke za plažu" (2007.) "Konstantin Bogobojazni" doživio je i četvrto izdanje, bivajući u dijelovima ili cjelini preveden na mnoge evropske jezike. Objavljena je i nedovršena novela "Doktor Biblije"(2017.), koju je Simo napisao u posljednjoj godini života.

Mraović je poslije teške bolesti umro 16. decembra 2008. godine i po vlastitoj želji sahranjen je u selu Kozarac na Kordunu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više