Novosti

Politika

Kažnjiva nacionalizacija

"Kod nas je dakle stranaka kandidatkinja za ukidanje podosta! Doći će dan kada će isto vrijediti i za medije! Taj će biti ključan", dreknuo je Peternel na Facebooku. A hoće reći, ako dobro čitamo, da ima u vidu avangardno proširenje ESLJP-ova polazišta. Ne da bi gasio tek stranke, i to "podosta" njih, nego bi ukinuo više medija po valjda istoj protukomunističkoj liniji

Large peternel

Igor Peternel (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Bauk komunizma uporno iznova kruži Europom. Zadnji put je viđen posve nedavno u Rumunjskoj, nastojeći se inkarnirati u obnovljenoj partiji iz vremena Nicolaea Ceauşescua. Ipak, prošli tjedan je Europski sud za ljudska prava dao za pravo uznemirenim dušama koje su mu zbog te inicijative podnijele tužbu, tj. predstavku. I dosudio da europske države imaju apsolutno pravo zabraniti slične pojave.

Nije nam sad nakana raspredati o takvom već uobičajenom refleksu međunarodnih institucija zemalja Starog kontinenta. O EU-rezolucijama kontra socijalističkog naslijeđa i ritualnom prokazivanju "dvaju totalitarizama" uđuture, a gdješto i triju, rečeno je dosta. Uostalom, ESLJP ovom prilikom nije ni išao tako daleko ni apstraktno, pogotovo ako znamo da u samoj Rumunjskoj ionako djeluje više komunističkih stranaka. Ova jedna u nastanku se jednostavno nije ni najmanje distancirala od Ceauşescuova režima i umnogome zločinačke prakse.

Osim toga, udarila je na pobjedničku kapitalističku ideologiju tamo gdje bi moglo najviše boljeti. Proklamirani cilj "vraćanja otuđenog nacionalnog blaga" već je i rumunjsko pravosuđe bilo rastumačilo kao suprotno poštivanju temeljnijeg (op. Novosti) prava na privatno vlasništvo. No zanimljiviji od toga su odjeci navedene vijesti iz Strasbourga u Hrvatskoj. Za uvodnu ovdašnju recepciju pobrinu se Igor Peternel, zastupnik Domovinskog pokreta u Skupštini Grada Zagreba.

"Kod nas je dakle stranaka kandidatkinja za ukidanje podosta! Doći će dan kada će isto vrijediti i za medije! Taj će biti ključan", dreknuo je Peternel na Facebooku. A hoće reći, ako dobro čitamo, da ima u vidu avangardno proširenje ESLJP-ova polazišta, čak medijsko-političko. Ne da bi gasio tek stranke, i to "podosta" njih, a u nekima je možda i sam bio član u svom čuvenom dugom putu s lijevog centra na desnu marginu, nego bi ukinuo više medija po valjda istoj protukomunističkoj liniji.

Dok ne saznamo koga bi točno zabranjivao, barem spekulirajmo. Peternela ne muči strah od suspendiranja demokratskih metoda odlučivanja, nego njihova primjena u ekonomiji. Domovinski pokret, pa i sav desni ostatak scene, ustvari je zabrinut oko mogućnosti nekakvoga drukčijeg tretmana svekolikog otuđenog blaga. Pravo na privatno vlasništvo njima ipak ne treba samo zbog objave budalaština na Fejsu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više