Novosti

Politika

Katran i perje: Liberland i Fatherland

Liberalni komedijaš iz Češke oduševljen Donaldom Trumpom: Vit Jedlička, osnivač fantomske države u močvari između Hrvatske i Srbije, u Trumpu vidi libertarijanskog saveznika, u čemu mu je teško proturječiti

E0ro2p9s0yyksci6pwngy5bvkwb

Vit Jedlička (foto Saša Despot/PIXSELL)

Poznata je činjenica da je zasad najmanje jedan svjetski rat, nažalost, započeo na našem jedinom Balkanu i da smo kroz povijest bili jedno od vodećih eksperimentalnih igrališta za svjetske sile te probisvijete sviju vrsta i fela.

I šta bi bilo prirodnije nego da nam se ovdje dotepe češko japijevsko spadalo Vit Jedlička? Dotični je osmislio koncept neoliberalne utopije – države Liberland – smještene baš u ničijoj močvari između Srbije i Hrvatske, negdje na pola puta između Kneževih Vinograda i Bezdana. Šta bi zatim bilo prirodnije nego da naši korporativni mediji budu oduševljeni ovim glumatanjem antiestablišmentskog ponašanja, pa nas već dvije i pol godine zatupljuju oduševljenim pisanijama o ovoj tržišno-fundamentalističkoj verziji Montyja Pythona?

Samozvani predsjednik je utemeljio fantomski entitet 15. aprila 2015. godine, na rođendan – kako sam kaže – protoliberala Thomasa Jeffersona. Poput većine svjetskog taloga u odijelima, nesretni Jedlička bio je, naravno, na jednoj od nekoliko stotina inauguracijskih večera u Washingtonu, pa je tom prilikom izrazio oduševljenje djelom i likom novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Na party je poveo i dvadesetak državljana Liberlanda. Češki šeret tvrdi da ima dobre veze u Trumpovom kabinetu, što bi moglo dovesti do američkog priznanja liberalne močvare. U Trumpu vidi libertarijanskog saveznika, u čemu mu je zaista teško proturječiti. Sudeći po politici novog američkog predsjednika, bit će da je od Liberlanda do Fatherlanda mali korak.

Iako ‘Katran i perje’ u ovom glupiranju vide tek pokušaj nemuštog glumljenja pankerskog stava u sakou i prozirnog šatro-subverzivnog šegačenja, apsolutno podržavamo ideju da na malom teritoriju bude osnovana nova država, koja bi poslužila kao svojevrsna Sveta Helena za naše libertarijance.

Ta tko ne bi poželio u goloj prirodi vidjeti te tipove rođene pod staklenim zvonom, koji tupe narod o slobodnom tržištu i proganjanju uhljeba, dok većinu prihoda bez ikakvih skrupula i dalje sisaju s državnih bradavica? Eno ih kako grade državu od temelja: u rukama im sjekire, na leđima pijavice, hrane se korijenjem, nema energije za Tesla mobile ni struje za punjenje smartphonea. Tamo su bez bitcoina, crowdfundinga, WhatsAppa i ostalih čuda korporativnog kapitalizma. Vodi ih fetiš slobodne ruke tržišta i zabavljaju se kao nikad u životu. Sve to poslati u močvaru i riješiti se istog u životu? Neprocjenjivo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više